ΚΚΕ: Για την παρουσία φασιστικών και παρακρατικών ομάδων σε νησιά και Έβρο

νεοναζί έβρος

Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ σχετικά με την παρουσία φασιστικών και παρακρατικών ομάδων στα νησιά και στον Έβρο.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρονται τα αιτήματα:
-Για άμεση αντιμετώπιση αυτών των οργανώσεων από την κυβέρνηση
-Για να σταματήσει η παρουσία αυτών των φασιστικών και ναζιστικών ομάδων
-Για την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Συμφωνίας Τουρκίας-Ε.Ε.
-Για την άμεση δράση Ε.Ε. και ΟΗΕ για την διαδικασία υποβολής αιτήσεων ασύλου.

Ζητάται άμεση απάντηση για τα μέτρα που είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση ώστε να σταματήσει η παρουσία και η δράση αυτών των παρακρατικών και φασιστικών ομάδων στα νησιά και στον Έβρο.

Ολόκληρη η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Παρουσία και δράση φασιστικών και παρακρατικών ομάδων στον Έβρο, στη Λέσβο και αλλού.

  Μετά τη συγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή του Έβρου, κυρίως στο Τελωνείο Καστανιών, δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, έγραψαν για την ανάπτυξη δράσης κάθε είδους ρατσιστικών, εθνικιστικών, ακροδεξιών και φασιστικών αντιλήψεων και ομάδων, για την αντιμετώπιση άοπλων, απροστάτευτων, πεινασμένων και εξαθλιωμένων ανθρώπων. Στην περιοχή του Έβρου έκαναν την εμφάνισή τους παρακρατικές ομάδες, οπλισμένοι αυτόκλητοι πολιτοφύλακες. Κάνουν περιπολίες, συλλαμβάνουν και ξυλοκοπούν πρόσφυγες και μετανάστες. Ξυλοκοπήθηκε  δημοσιογράφος, μαζί με τους μετανάστες και του κατέστρεψαν τον εξοπλισμό του, για να μην αποκαλυφθεί η δράση τους.

    Επίσης διάφορα άλλα παρακρατικά και φασιστικά υποκείμενα, έκαναν την εμφάνισή τους, καλυμμένοι πίσω από συλλόγους εφέδρων. Με περίσσιο θράσος εμφανίστηκε στην περιοχή του Βόλου, ο επονομαζόμενος «Σύλλογος Κυνηγών Λαθρομεταναστών» και αναζητούσε μέλη για τον Έβρο.

    Την περιοχή του Έβρου, αλλά και τη Λέσβο επισκέφθηκαν οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής και φασίστες από τη Γερμανία και την Αυστρία.

    Ανησυχία προκαλεί ο εμπρησμός των εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης προσφύγων και μεταναστών στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, σε εγκαταστάσεις στη Σκάλα Συκαμιάς, οι επιθέσεις σε εργαζόμενους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι φθορές και ο έλεγχος αυτοκινήτων από ακροδεξιές ομάδες.

    Η κυβέρνηση της Ν.Δ έχει μεγάλες ευθύνες διότι άφησε σκόπιμα ελεύθερο το πεδίο για την ανάπτυξη της δράσης τέτοιων άθλιων και επικίνδυνων παρακρατικών ομάδων που δυσκολεύουν ακόμα και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

  • Η κυβέρνηση πρέπει να βάλει τέλος στην απαράδεκτη δράση αυτών των κάθε λογής επικίνδυνων ομάδων.
  • Επίσης με ευθύνη της κυβέρνησης να σταματήσει η παρουσία και η αποδοχή φασιστών και ναζιστών μέσα στην Εθνοφυλακή. 
  • Να καταργηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου και η Κοινή Δήλωση Ε.Ε – Τουρκίας, προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι χιλιάδες πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά και να οδηγηθούν στις χώρες που έχουν ως προορισμό. 
  • Επίσης η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους, με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για το σταμάτημα της κατάπτυστης και απαράδεκτης δράσης όλων των φασιστικών και παρακρατικών ομάδων που δρουν στην περιοχή του Έβρου και των νησιών;

Δείτε ακόμα...