ΚΚΕ: Κατ’ εξαίρεση μεταγραφή φοιτητών που σπουδάζουν στην Ουκρανία

Το Πανεπιστήμιο Τάρας Σεβτσένκο (Taras Shevchenko National University of Kyiv) του Κιέβου, Ουκρανία
Φώτο Αρχείου / Το Πανεπιστήμιο Τάρας Σεβτσένκο (Taras Shevchenko National University of Kyiv) του Κιέβου, Ουκρανία / Πηγή: edumedoverseas

Την άμεση ανάγκη για την κατ’ εξαίρεση μεταγραφή φοιτητών που σπουδάζουν στην Ουκρανία, ζητούν με ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Δελής Γιάννης, Γκιόκας Γιάννης, Καραθανασόπουλος Νίκος, Κομνηνάκα Μαρία, Λαμπρούλης Γιώργος, Μαρίνος Γιώργος, Παπαναστάσης Νίκος και Συντυχάκης Μανώλης.

Αναφέρουν:

«Σύμφωνα με πληροφορίες από Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Ουκρανίας, η κατάσταση είναι τέτοια που ούτε επιτρέπει τη συνέχεια των σπουδών τους ούτε υπάρχει εγγύηση για την ασφαλή διαμονή τους στη χώρα. Ο ουκρανικός λαός έχει γίνει σάκος του μποξ στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη μία και Ρωσίας από την άλλη. Το τίμημα αυτό πληρώνουν και οι νέες και οι νέοι της χώρας μας που σπουδάζουν στην Ουκρανία καθιστώντας την ολοκλήρωση των σπουδών πρακτικά αδύνατη. Χρειάζεται άμεσα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την κατ’ εξαίρεση μεταγραφή των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στην Ουκρανία, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα και τις πρόνοιες για την ουσιαστική ένταξή τους στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα στην Ελλάδα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

– Οι Έλληνες φοιτητές και φοιτήτριες που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Ουκρανίας να λάβουν κατ’ εξαίρεση μεταγραφή, διασφαλίζοντας παράλληλα και άμεσα όλες τις παροχές της φοιτητικής ιδιότητας (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, πάσο) για όλους τους μετεγγραφόμενους μέσα από ειδικές λίστες.»

Δείτε ακόμα...