ΚΚΕ: Μεγάλη συναυλία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, η ΚΕ του ΚΚΕ διοργάνωσε την Παρασκευή μεγάλη συναυλία με την Μαρία Φαραντούρη στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου. Συμμετείχαν ακόμα η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Βασίλης Γισδάκης, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης και η Ελένη Καρτελιά. Ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Έπαιξαν οι μουσικοί: Αχιλλέας Γουάστορ (πιάνο), Ηρακλής Ζάκας (μπουζούκι), Σταύρος Καβαλιεράτος (κοντραμπάσο), David Lynch (πνευστά), Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο), Γρηγόρης Συντρίδης (ντραμς), Γιώργος Τσοκάνης (keyboards), Μανόλης Ανδρουλιδάκης (κλασική κιθάρα) και Χρήστος Μιχάλης (ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα).

Η μεγάλη συναυλία άρχισε με χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ από τον Νίκο Μαυροκέφαλο, ο οποίος είπε: 

«Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας συναυλία για την Εργατική Πρωτομαγιά, μία παράσταση τιμής, με τη μεγάλη μας ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη.

Έχουμε βαθιά πεποίθηση πως αν στον καθένα από εμάς, αν στον ελληνικό λαό συνολικότερα ζητηθεί να ξεχωρίσει ορισμένες φωνές που σηματοδότησαν και εξακολουθούν να σηματοδοτούν τους αγώνες ετούτου του τόπου, τότε η φωνή της Μαρίας Φαραντούρη θα έχει στα σίγουρα μία περίοπτη θέση στις επιλογές του.

Η επική μεγαλοπρέπεια, η εξαιρετική βαθύτητα, αλλά και η μελωδικότητα της φωνής της συντροφεύουν χρόνια τώρα τους αγώνες μας.

Σήμερα, ακούγοντας τα τραγούδια όλων αυτών των εξαίρετων δημιουργών που σημάδεψαν τη σύγχρονη πορεία αυτού του τόπου, θα πιάσουμε το νήμα που συνδέει γερά και διαπερνά τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών στον δρόμο της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Από την Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, τη Θεσσαλονίκη το 1936, την Καισαριανή το 1944 και κάθε Πρωτομαγιά έως σήμερα, μέρα-σύμβολο για το δίκιο της τάξης μας.

Το ταξίδι αυτό στην Ιστορία, μέσα από μερικά από τα πιο εμβληματικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση η Μαρία Φαραντούρη, αλλά και μέσα από τραγούδια του Χατζιδάκη, του Λοΐζου και άλλων μεγάλων συνθετών, δεν είναι απλά μία επιστροφή στο παρελθόν. Είναι μία υπενθύμιση για το τώρα και για το μέλλον.

Ιδιαίτερα σήμερα που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς και μεγάλο κίνδυνο παραπέρα γενίκευσης. Σήμερα που οι αντιθέσεις όλων των ιμπεριαλιστικών κέντρων κορυφώνονται και ο πόλεμος αποτελεί τη μόνη διέξοδο των επιχειρηματικών ομίλων για να πετυχαίνουν το μέγιστο κέρδος, σήμερα ο λαός μας πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του, να μην επιλέξει στρατόπεδο ληστών, να απαιτήσει την απεμπλοκή της χώρας μας από τον άδικο πόλεμο γιατί στ’ αλήθεια όπως μας λέει και το τραγούδι… “Τι θέλουν τα παιδιά μας στα Βιετνάμ;”.

Σήμερα, φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά θα βρεθούμε με τα τραγούδια μας δίπλα σε όλους τους ξεριζωμένους, ανάμεσα στους χιλιάδες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, τα σπίτια τους και που για αυτούς “όλα γύρω είναι ξένα κι όλα πετρωμένα”. Ο λαός μας θα καλοδεχτεί όλους τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, όπως κάνει χρόνια τώρα αφού κάθε εστία πολέμου αυξάνει και πολλαπλασιάζει τις προσφυγικές ροές.

Σήμερα, δίπλα στα συνθήματά μας θα προσθέσουμε και στίχους τραγουδιών για να στείλουμε το μήνυμα πως δεν θα δεχτούμε να πληρώσουμε για άλλη μία φορά εμείς τις συνέπειες με μειώσεις μισθών, συντάξεων, εισοδήματος. Ο λυρικός στίχος “Ένα φεγγάρι αλλόκοτο με βλέπει και το στερνό μου τάλιρο στην τσέπη, θαμπώνεται πονεί κι αναστενάζει”, που θα τραγουδήσουμε σήμερα, ακολουθώντας την Μαρία Φαραντούρη, θα κάνει ακόμα πιο στέρεη την απόφασή μας να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας χωρίς να δείχνουμε εμπιστοσύνη σε αυτούς που μας ζητάνε να περιμένουμε μέχρι να ξανάρθει η ανάπτυξη, σε αυτούς που μας καλούν να συμφιλιωθούμε με τη βαρβαρότητα.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ίσως σήμερα πολλοί σκέφτονται πως τα πράγματα έχουν έρθει δύσκολα, τι μπορούμε να κάνουμε; Ο αρνητικός συσχετισμός έχει ρίξει βαρύ το πέπλο του. Ο καπιταλισμός φαίνεται ανίκητος.

Κι όμως… το σύστημά τους κλονίζεται από τις ίδιες τις αντιθέσεις του.

Αυτό που σήμερα φαίνεται αδύνατο, αύριο γίνεται δυνατό.

Αρκεί η εργατική τάξη να δοκιμάσει τη δύναμή της. Να βγει στο προσκήνιο, να διεκδικήσει την εξουσία, να οργανώσει και να σχεδιάσει κεντρικά την οικονομία με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Μέσα στον αγώνα, οι δυνατότητες φαίνονται.

Από τη μάχη πηγάζει η αισιοδοξία.

Γι’ αυτό και όλοι ανανεώνουμε το ραντεβού μας στη μεγάλη συγκέντρωση την 1η Μάη στο Σύνταγμα.

Γιατί όπως λέει και η αφίσα του ΠΑΜΕ:

“Κάποτε οι καιροί αλλάζουν. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε”.

Κλείνοντας, εκ μέρους της ΚΕ θέλουμε να εκφράσουμε ένα ολόθερμο ευχαριστώ στην Μαρία Φαραντούρη για την πραγματοποίηση της σημερινής συναυλίας. Η παρουσία της σήμερα εδώ μας τιμάει. Να ευχαριστήσουμε επίσης την Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Βασίλη Γισδάκη, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη καθώς και την μικρή Ελένη Καρτελιά. Ιδιαίτερα εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στον Μανόλη Ανδρουλιδάκη για την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση της ορχήστρας, καθώς και τους εξαιρετικούς μουσικούς που θα μας συντροφέψουν απόψε.

Σας ευχόμαστε καλή ακρόαση».

Μαρία Φαραντούρη: Το ΚΚΕ συνεχίζει να δημιουργεί πολιτισμό

Ανεβαίνοντας η Μαρία Φαραντούρη στη σκηνή για τη μεγάλη συναυλία της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά, απευθυνόμενη στο κοινό του κατάμεστου γηπέδου που την υποδέχτηκε με ένα θερμό χειροκρότημα, σημείωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω το ΚΚΕ και όλους εσάς που μου κάνατε την τιμή να με καλέσετε να τραγουδήσω σε αυτή τη συναυλία, αφιερωμένη στη μεγάλη γιορτή των εργατών και εργαζομένων όλου του κόσμου, την Εργατική Πρωτομαγιά.

Στους αγώνες τους για μια καλύτερη ζωή, για μια καλύτερη κοινωνία που βοηθάει, που ενδιαφέρεται για τις ανάγκες των ανθρώπων και για τα όνειρά τους.

Πολλές φορές έχω τραγουδήσει σε εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΚΚΕ, πρόσφατα ήμασταν και στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στο αφιέρωμα στη μουσική του Μίκη. Έχει παράδοση το ΚΚΕ στη δημιουργία εκδηλώσεων πολιτιστικών, καλλιτεχνικών συναυλιών με συμμετοχή πολλή του κόσμου και ιδίως της νεολαίας. Αυτά δεν ξεχνιούνται ποτέ και σας το λέω γιατί πολύ μικρή, στα χρόνια τα παλιά, που ήμουν εγώ έφηβη, νέα, στη μεταπολίτευση, θυμάμαι που τραγουδούσα στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ μαζί με τον Μίκη, μαζί με τον Μάνο Λοΐζο και με τις προσωπικές μου συναυλίες, τη δική μου ορχήστρα.

Και χαίρομαι γιατί το ΚΚΕ συνεχίζει να δημιουργεί, πραγματικά, πολιτισμό, να υποστηρίζει την Τέχνη και τους καλλιτέχνες, ιδιαίτερα αυτούς τους δύσκολους καιρούς και το κάνει με ουσιαστικό τρόπο. Εγώ μόνο να σας πω ότι κρατάω μέσα μου ζωντανό το σύνθημα που λέγαμε από τότε: Αγωνιζόμαστε και τραγουδάμε, τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε».

Ο Δ. Κουτσούμπας με τους συντελεστές της μεγάλης συναυλίας

Με τους καλλιτέχνες και συντελεστές που συμμετέχουν στη μεγάλη συναυλία της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά συναντήθηκε πριν την έναρξη του προγράμματος, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Δ. Κουτσούμπας είχε θερμό χαιρετισμό με τη σπουδαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη.

Δείτε ακόμα...