ΚΚΕ: Να διευκολυνθεί η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στους φοιτητές που βρίσκονται σε εξεταστική περίοδο

Παρέμβαση ΚΚΕ στο Υπουργείο Εξωτερικών για την ψήφο των φοιτητών

Τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος για τους φοιτητές που βρίσκονται σε εξεταστική περίοδο ζητά το ΚΚΕ με υπόμνημα – παρέμβασή του στο υπουργείο Εσωτερικών και τη Διεύθυνση Εκλογών.

Συγκεκριμένα σημειώνει:

Οι βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιούνη θα διεξαχθούν εν μέσω της εξεταστικής περιόδου όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας. Η εξεταστική περίοδος απαιτεί τη διά ζώσης παρουσία τους στο τμήμα που φοιτούν που για χιλιάδες από αυτούς δεν βρίσκεται στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Είναι φανερό ότι χρειάζεται να παρθούν με ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπορέσουν οι φοιτητές να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην ψήφο χωρίς αυτό να βρεθεί σε αντιπαράθεση με την προσπάθειά τους στις σπουδές, να εξεταστούν στα μαθήματά τους, πολλοί εκ των οποίων με τη συγκεκριμένη εξεταστική ολοκληρώνουν τις σπουδές τους.

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι ήδη πολλοί φοιτητές προβληματίζονται σχετικά με τη μετακίνησή τους στον τόπο κατοικίας τους. Από τη μία πλευρά λόγω του υπέρογκου κόστους μετακίνησης και από την άλλη λόγω του προγράμματος της εξεταστικής που δεν προβλέπει παντού ένα εύλογο χρονικό διάστημα για το ταξίδι, την προσαρμογή και προετοιμασία των εξετάσεων.

Χρειάζεται να παρθούν άμεσα μέτρα διευκόλυνσης των χιλιάδων φοιτητών ώστε να μη στερηθούν στην πράξη το δικαίωμα ψήφου τους.

  • Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση όλων των φοιτητών για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, αλλά και την επιστροφή τους στην πόλη όπου φοιτούν.
  • Να προσαρμοστεί έγκαιρα το πρόγραμμα διεξαγωγής της εξεταστικής με βάση τον προγραμματισμό κάθε ιδρύματος έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα οι φοιτητές να μεταβούν και να επιστρέψουν από τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος. Να μη διεξάγεται εξεταστική διαδικασία τρεις μέρες πριν και δύο μέρες μετά την 25η Ιούνη, μέρα διεξαγωγής των εκλογών. Οι αλλαγές να ανακοινωθούν έγκαιρα ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές να προγραμματίσουν τη μετάβαση στον τόπο τους καθώς και την προετοιμασία τους για τις εξετάσεις.
  • Να εξασφαλιστεί η ειδική άδεια για τους φοιτητές που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση την περίοδο των εκλογών.
  • Να υπάρξει συγκεκριμένη παράταση για την υποβολή εξαμηνιαίων και διπλωματικών εργασιών.
  • Να αναπροσαρμοστεί το πρόγραμμα για συγκεκριμένα εργαστήρια ή ασκήσεις υπαίθρου που πιθανόν έχουν προγραμματιστεί.

Δείτε ακόμα...