ΚΚΕ: Να μην περικοπούν οι αποδοχές και τα δικαιώματα των εργαζομένων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία
Φώτο Αρχείου / 1998 Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία / Πηγή: Eurokinissi

Επανέρχεται το ΚΚΕ στη Βουλή για τους εργαζόμενους της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) μετατρέποντας την ερώτηση που είχε θέση στον υπουργό Οικονομικών σε επίκαιρη. Το ΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση:

  • Να καταργηθεί το άρθρο 43 του Ν. 4484/2017, το οποίο θέτει υπό κηδεμονία τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των εργαζομένων στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και ουσιαστικά απαγορεύει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
  • Να υπογραφεί άμεσα ΚΥΑ που να καθορίζει τις ειδικότητες των εργαζομένων στην ΕΑΒ οι οποίες δικαιούνται την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ώστε να διασφαλιστούν όλοι όσοι το λαμβάνουν.
  • Να επιτραπούν οι προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με προτεραιότητα στους ήδη απασχολούμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Όπως σημειώνεται στην ερώτηση:

“Την περασμένη δεκαετία οι εργαζόμενοι υπέστησαν διαδοχικές μειώσεις στις αποδοχές τους σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%, τόσο μέσω των τριών μνημονίων, όσο και μέσω της ένταξής τους στο Ενιαίο Μισθολόγιο. Παράλληλα, η εταιρεία με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων της προηγούμενης περιόδου βίωσε τις συνέπειες της πολιτικής υποβάθμισης και απαξίωσης  των αμυντικών βιομηχανιών …

… οι παροχές που περικόπτονται οδηγούν σε ακόμη χειρότερη τους εργαζόμενους της εταιρείας, πολλές από αυτές σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας. Η καθημερινή επαφή με μια σειρά επικίνδυνα υλικά που χρησιμοποιούνται στα πολεμικά μέσα, έχει ως αποτέλεσμα αυξημένους κινδύνους ατυχήματος και αυξημένο ποσοστό παθήσεων υγείας, όπως ο καρκίνος και οι πρόωροι θάνατοι λόγω των πολλών και μη πλήρως διερευνημένων επιβαρυντικών παραγόντων.”

Η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κ. Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α αναμένεται να συζητηθεί την προσεχή Τετάρτη.

Δείτε ακόμα...