ΚΚΕ: Περιοδεία στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Ξάνθης και της Βιομηχανικής Περιοχής

Περιοδεία του Κώστα Βογιατζή, δημοτικού σύμβουλου Ξάνθης και μέλους της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Ξάνθης και της Βιομηχανικής Περιοχής
Φώτο Αρχείου / Περιοδεία του Κώστα Βογιατζή, δημοτικού σύμβουλου Ξάνθης και μέλους της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Ξάνθης και της Βιομηχανικής Περιοχής

Περιοδεία στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Ξάνθης και της Βιομηχανικής Περιοχής πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες κλιμάκια της Τομεακής Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Βογιατζή, δημοτικό σύμβουλο και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ.

Στη συνάντηση με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης Γ. Αραμπατζή, το κλιμάκιο του Κόμματος ενημερώθηκε για τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική σε προσωπικό, αλλά και σε υποδομές, την ώρα που ολόκληρη η χώρα δοκιμάζεται από δεκάδες πυρκαγιές, οι οποίες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην τεράστια υποχρηματοδότηση στην Πυροσβεστική, στα Δασαρχεία και στους δήμους.

Το ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής της Ξάνθης συνδράμει επιχειρησιακά σε πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα όπως σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αττική, Εύβοια κ.α. αποδυναμώνοντας όμως τις δυνάμεις της Ξάνθης. Μάλιστα, την Πέμπτη 29/7 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον Κένταυρο Ξάνθης του Δήμου Μύκης, σε μια περιοχή (Δήμος Μύκης) που στερείται Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή Πυροσβεστικού Κλιμακίου. Ευτυχώς, η φωτιά αντιμετωπίστηκε έγκαιρα από την Πυροσβεστική Ξάνθης, χωρίς να επεκταθεί. Τέθηκαν ζητήματα για τις κτιριακές εγκαταστάσεις που είναι παλιές και εντός του αστικού ιστού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Στη συνάντηση με τη διοίκηση και το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Βιομηχανικής Περιοχής Ξάνθης έγινε αναφορά στην υποστελέχωση. Είναι χαρακτηριστικό πως στη συγκεκριμένη υπηρεσία προβλέπονται 35 άτομα, αλλά υπάρχουν μόνο 18 και μάλιστα σε κατάσταση γενικής επιφυλακής λόγω των πυρκαγιών. Το αποτέλεσμα είναι να μη δίνονται πολλά ρεπό στο προσωπικό. Ένα φλέγον ζήτημα για την συγκεκριμένη Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι ο ΧΥΤΑ της Ξάνθης που είναι υπερκορεσμένος, όπου τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν φωτιές που έκαιγαν για μέρες, επιβαρύνοντας και δηλητηριάζοντας το περιβάλλον και τον αέρα της ευρύτερης περιοχής. Από τους πυροσβέστες εκτιμήθηκε πως ήταν θετική η παρέμβαση του ΚΚΕ, που με Ερώτησή του στη Βουλή ανέδειξε την κακή κατάσταση του κτιρίου και τελικά εγκρίθηκε κονδύλι 12.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών.

Επισημάνθηκε από τα στελέχη του ΚΚΕ ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια δασοκτόνα πολιτική που εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα δάση ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Αυτή η αντίληψη, που χαρακτηρίζει τα μέτρα και κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο ο ελληνικός λαός να μετράει καμένα δάση, αγροτικές εκτάσεις και σπίτια, χαμένες ανθρώπινες ζωές. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών από την καταστολή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που τα πραγματικά έργα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών (και όχι οι απλές εργασίες απομάκρυνσης σπασμένων κλαδιών) έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από τη δασική υπηρεσία πριν την αντιπυρική περίοδο, η κυβέρνηση μόλις τώρα διεξάγει προληπτική επιχείρηση.

Ένα άλλο ζήτημα που ανέδειξε το ΚΚΕ είναι αυτό της πρόληψης ενός  Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης. Μετά τη μεγάλη φωτιά στη βιομηχανία της «Sunlight» το 2018, καταστρώθηκε σχετικό σχέδιο. Όμως, υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση, λίγα και παλιά μέσα, τραγικές κτιριακές υποδομές των δυνάμεων της Πυροσβεστικής. Τονίστηκε ότι δεν αρκεί να καταστρώνονται σχέδια επί χάρτου, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη η αύξηση των κρατικών κονδυλίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υποχρηματοδότηση που κρατά πάρα πολλά χρόνια.

Δείτε ακόμα...