ΚΚΕ: Προστασία όλων των προσφυγόπουλων

Λέσβος - Ματατζής - παιδί μετανάστης
Φώτο Αρχείου / Mεταναστόπουλο στη Λέσβο κατά τη διάρκεια επιχείρησης καταστολής των ΜΑΤ το 2019 / Πηγή: Eurokinissi

Την προστασία όλων των προσφυγόπουλων που έρχονται στη χώρα ως ασυνόδευτοι ανήλικοι και κινδυνεύουν με απέλαση κατά την ενηλικίωσή τους λόγω της απόρριψης της αίτησης ασύλου ζητά η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Αναφέρει:

«Όταν πριν από λίγους μήνες, ήρθε στο φως της δημοσιότητας η ιστορία του πρόσφυγα μαθητή Σαϊντού Καμαρά από τη Γουινέα, που δέχθηκε την αλληλεγγύη των μαθητών και δασκάλων του, του γονεϊκού και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος, ως ΚΚΕ είχαμε επισημάνει την ανάγκη να ληφθούν συνολικότερα μέτρα για την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων που δεν πρέπει να απελαύνονται μετά από την ενηλικίωσή τους. Είχαμε προειδοποιήσει ότι η περίπτωση του Σαϊντού Καμαρά δεν ήταν η μόνη.

Σήμερα μια παρόμοια ιστορία και με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά έρχεται στο φως στη Σάμο. Πρόκειται για την περιπέτεια του «Σισσέ», CISSE (επώνυμο) VAFING (όνομα), από την Γουϊνέα, που γεννήθηκε το 2002 και εισήλθε στην Ελλάδα στις 30.10.2019 ως (ορφανός) ασυνόδευτος ανήλικος.

Στις 4.3.2021 εκδόθηκε η με αριθμό 2972/2021 απόφαση του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Σάμου, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του για άσυλο. Άσκησε προσφυγή, επί της οποίας εκδόθηκε η με αριθμό 343798/26.10.2021 απόφαση της 6ης Επιτροπής της Αρχής Προσφυγών, με την οποία απορρίφθηκε εκ νέου το αίτημά του. Η δευτεροβάθμια απόφαση επιδόθηκε στις 15.6.2022 και διατάσσει την επιστροφή του στην χώρα καταγωγής του.

Ο Σισσέ μιλάει οκτώ (8) γλώσσες. Τον Ιανουάριο του 2020 και για όσο διάστημα διέμενε στη Safe Area το Κ.Υ.Τ. Σάμου ξεκίνησε μαθήματα ελληνικών, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε ασυνόδευτους ανηλίκους. Μετά την ενηλικίωση του, τον Απρίλιο του 2020, οπότε και αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την ειδική δομή για τους ασυνόδευτους ανήλικους, συνέχισε αυτοβούλως την εκμάθηση ελληνικών. Τον Σεπτέμβριο του 2020 ξεκίνησε να φοιτά στην Α΄ τάξη του «Πυθαγόρειου» Γενικού Λυκείου Σάμου, απ’ όπου αποφοίτησε με επιτυχία. Στη συνέχεια, εγγράφηκε στη Β΄ τάξη του Ημερήσιου Γ.Ε.Λ. Σάμου, στην ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, την οποία παρακολουθεί.

Ο Sisse, όπως και πολλά ακόμα ασυνόδευτα ανήλικα που βρίσκονται στην Ελλάδα, έφυγαν από τη χώρα τους, μόνα τους, στην πιο τρυφερή τους ηλικία, κυνηγημένα από τη βαρβαρότητα της εξαθλίωσης και των συγκρούσεων. Ως ασυνόδευτοι ανήλικοι δέχονται μια ορισμένη στοιχειώδη προστασία σύμφωνα με το νόμο και δεν απελαύνονται, φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, μαθαίνουν τη γλώσσα μας και αποκτούν δεσμούς. Όμως, μόλις ενηλικιωθούν, κουβαλώντας το τραύμα του ξεριζωμού ως παιδιά, απελαύνονται και γυρνούν πίσω στην κόλαση, από την οποία προσπάθησαν να ξεφύγουν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να μην απελαθεί ο CISSE VAFING, όπως και όλα τα προσφυγόπουλα που έρχονται στη χώρα ως ασυνόδευτοι ανήλικοι και κινδυνεύουν με απέλαση κατά την ενηλικίωσή τους λόγω της απόρριψης της αίτησης ασύλου.»

Δείτε ακόμα...