Κλιμάκωση στρατιωτικών σχεδιασμών: Νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Ιαπωνίας και Βρετανίας

Νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Ιαπωνίας και Βρετανίας, Φούμιο Κισίντα και Ρίσι Σούνακ
Φώτο αρχείου / Νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Ιαπωνίας και Βρετανίας, Φούμιο Κισίντα και Ρίσι Σούνακ

Τη ραγδαία κλιμάκωση των ανταγωνισμών και των στρατιωτικών σχεδιασμών στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού και ευρύτερα, έρχεται να επιβεβαιώσει και η νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Ιαπωνίας και Βρετανίας, Φούμιο Κισίντα και Ρίσι Σούνακ, στο πλαίσιο της πολυήμερης περιοδείας του πρώτου σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ το Τόκιο αναλαμβάνει την προεδρία του G7, με φόντο την όξυνση των αντιθέσεων με την Κίνα.

Σύμφωνα με τα σχετικά ιαπωνικά ρεπορτάζ, η νέα συμφωνία «θα επιτρέψει στις (στρατιωτικές) δυνάμεις των δύο χωρών να διαμορφώνουν και να εκτελούν ασκήσεις και ανάπτυξη στρατευμάτων σε μια ευρύτερη και πιο σύνθετη κλίμακα». Ακόμα η μία πλευρά θα μπορεί να φιλοξενεί στρατεύματα της άλλης, χωρίς ακόμα να είναι σαφές αν αυτό θα συνιστά λειτουργία βάσεων.

Το γραφείο του Σούνακ διευκρίνισε ότι η συμφωνία για «Reciprocal Access Agreement» (RAA – «Συμφωνία για Αμοιβαία Πρόσβαση») θα οριστικοποιηθεί μετά από συζητήσεις στα κοινοβούλια των δύο χωρών «τις προσεχείς βδομάδες». Ο ίδιος χαρακτήρισε τη RAA «εξαιρετικά σημαντική και για τα δύο έθνη – στερεώνει την αφοσίωσή μας στον Ινδο-Ειρηνικό και υπογραμμίζει τις κοινές μας προσπάθειες για την προώθηση της οικονομικής ασφάλειας, την επιτάχυνση της αμυντικής μας συνεργασίας και την καθοδήγηση της καινοτομίας που δημιουργεί θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης». Πρόσθεσε δε ότι «σε έναν αυξανόμενα ανταγωνιστικό κόσμο, είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι δημοκρατικές κοινωνίες να συνεχίσουν να στέκονται η μία δίπλα στην άλλη, καθώς στην εποχή μας πλοηγούμαστε σε προκλήσεις άνευ προηγουμένου».

Τα σχετικά ρεπορτάζ επισήμαιναν ότι η Ιαπωνία υπέγραψε αντίστοιχη συμφωνία πριν από λίγους μήνες και με την Αυστραλία.

Δείτε ακόμα...