ΚΝΕ: Στηρίζουμε τον αγώνα σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών και καλλιτεχνών – Ούτε σκέψη για κατάργηση του άρθρου 16!

«Δυναμώνουμε και στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών και καλλιτεχνών! Ούτε σκέψη για κατάργηση του άρθρου 16!» τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για κατάργηση του άρθρου 16.

Η ανακοίνωση τη ΚΝΕ αναφέρει επίσης:

«Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών και καλλιτεχνών είναι πραγματικά ελπιδοφόρες και κατάφεραν να στριμώξουν την κυβέρνηση.

Έτσι, στη συνάντηση με τους μαζικούς φορείς, ο πρωθυπουργός προσπάθησε ύπουλα και χυδαία να εκμεταλλευτεί τον δίκαιο αγώνα των καλλιτεχνών για να προωθήσει την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που χρόνια τώρα βρίσκει την καθολική αντίσταση του φοιτητικού κινήματος.

Με “κουτοπονηριά” επιδιώκει να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να προβάλει την πηγή του προβλήματος ως λύση! Να κρύψει, δηλαδή, ότι τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν εδώ και πολλά χρόνια οι καλλιτεχνικές σπουδές είναι ακριβώς αποτέλεσμα της βαθιάς εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, της κατηγοριοποίησης των πτυχίων. Ο σχεδιασμός της κατάργησης του άρθρου 16 αποτελεί ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα για την ολοσχερή ιδιωτικοποίηση και της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ με αναφορές στη συνθήκη της Μπολόνια και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αμφισβητούν ευθέως τη δημόσια παιδεία, ενώ την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης διαιωνίστηκε το ίδιο τοπίο στις καλλιτεχνικές σπουδές.

Αυτή την πολιτική υπηρέτησαν με πάθος διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που συνδιαμόρφωσαν το σημερινό πλαίσιο του πανεπιστημίου-επιχείρηση, της υποχρηματοδότησης, της κατηγοριοποίησης και των ταξικών φραγμών.

Ο ίδιος ο αγώνας των σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών και καλλιτεχνών για δημόσιες, δωρεάν, ανώτατες καλλιτεχνικές σπουδές συναντιέται με τον αγώνα των φοιτητών για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους, τελικά για το πανεπιστήμιο και την καλλιτεχνική εκπαίδευση των σύγχρονων δυνατοτήτων της εποχής μας, που εμπόδιο σήμερα μπαίνει η επιχειρηματική δράση, η αντιμετώπιση της παιδείας ως εμπόρευμα.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα των σπουδαστών και καλλιτεχνών! Είναι αγώνας δίκαιος και μπορεί να φέρει αποτελέσματα με την οργάνωση και τη συλλογική διεκδίκηση των ίδιων των καλλιτεχνών! Η πείρα μας, αλλά και τα λεγόμενα όλων των κομμάτων του συστήματος, που διαγωνίζονται για την κυβερνητική καρέκλα, επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν “σωτήρες” και “εργολάβοι λύσεων”, ιδιαίτερα όταν οι ίδιες εξελίξεις μαρτυρούν ότι την επόμενη μέρα όποια πιθανή κυβέρνηση εκλεγεί, θα εφαρμόσει και στο συγκεκριμένο ζήτημα μια πολιτική που έχει ως πυρήνα τις επιλογές που μας έφτασαν μέχρι εδώ.

Η αυτονόητη υπεράσπιση της δημόσιας Παιδείας συνδέεται με τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των νέων καλλιτεχνών, για αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και της αξίας των πτυχίων τους, τη συγκρότηση δημόσιων και δωρεάν Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα Πανεπιστήμια, για πλήρη επιστημονική μόρφωση και εργασία με βάση αποκλειστικά το πτυχίο.

Στην ενίσχυση αυτού του αγώνα και με ισχυρό το ΚΚΕ μπορεί να υπάρξουν πραγματικά θετικές εξελίξεις!»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...