ΚΟΕ: Ο “Χίλων” ήταν τελικά “φρούδες ελπίδες”

Από τις πρώτες προπονήσεις της Υδατοσφαίρισης μετά την καραντίνα

Η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΚΟΕ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οπία καταγγέλλει την μείωση στην επιχορήγηση της από τη ΓΓΑ.

Ολόκληρη η Ανακοίνωση:

Σχετικά με τις ανακοινωθείσες, από το υφυπουργείο Αθλητισμού, επιχορηγήσεις των Αθλητικών Ομοσπονδιών για το 2020, η ΚΟΕ, ανακοινώνει:

“Με μεγάλη έκπληξη μας, χτες (3/6) γίναμε κοινωνοί των επιχορηγήσεων για το 2020, στις Αθλητικές Ομοσπονδίες.

Διαπιστώσαμε μάλιστα ότι, ο προϋπολογισμός της ΚΟΕ, σε σχέση με το 2019, είναι μειωμένος κατά 183.000 ευρώ, ή ποσοστό 8%.

Οι λόγοι δε της έκπληξης μας αυτής, είναι:

  1. Τους προηγούμενους μήνες, πληροφορηθήκαμε με ικανοποίηση ότι για τις επιχορηγήσεις των Αθλητικών Ομοσπονδιών θα ισχύσει, πλέον, νέο αξιοκρατικό, διαφανές, αντικειμενικό και με μετρήσιμους δείκτες, σύστημα αξιολόγησης, που αποτυπώνει την δραστηριότητα τους. Το γνωστό μας πλέον σύστημα “Χίλων”. Με διαδικασίες του ίδιου του υφυπουργείου Αθλητισμού, στην αξιολόγηση αυτή η ΚΟΕ αναδείχτηκε ότι είναι η ΠΡΩΤΗ και με τη βούλα πια, Ελληνική Αθλητική Ομοσπονδία!! Συνεπώς τίθεται το εύλογο ερώτημα. Η μείωση του προϋπολογισμού της για το 2020, για την ΠΡΩΤΗ δηλαδή Αθλητική Ομοσπονδία στη χώρα μας, συμβαδίζει άραγε με ότι προβλέπει το σύστημα “Χίλων”; Αυτή η απορία μας γίνεται ακόμη πιο έντονη από τη στιγμή που διαπιστώνουμε ότι αρκετές Αθλητικές Ομοσπονδίες, χαμηλότερα και μακράν της ΚΟΕ στην αξιολόγηση του συστήματος “Χίλων”, έλαβαν αύξηση της επιχορήγησης τους!
  2. Η Ομοσπονδία, στον προϋπολογισμό της για το 2020, που απέστειλε στην ΓΓΑ σύμφωνα με τον νόμο, τον περασμένο Οκτώβριο, περιελάμβανε ίδια έσοδα της συνολικού ύψους 1.150.000 ευρώ. Με την πανδημία του covid – 19 και την οικονομική, εκτός των άλλων, καταστροφή των σωματείων μας που επέφερε, η ΚΟΕ στο πνεύμα της αλληλεγγύης να βοηθηθούν και να στηριχτούν στη δύσκολο αυτή περίοδο που διανύουμε, αποφάσισε (27/4) να τα απαλλάξει από την καταβολή παραβόλων κ.λπ, βάσει των οποίων βγαίνει το ως άνω ποσό των ιδίων εσόδων της. Αυτή την οικονομική απώλεια της ΚΟΕ, προς όφελος των Σωματείων της, την υπολόγισε άραγε το Υφυπουργείο Αθλητισμού ως περαιτέρω απώλεια εσόδων της Ομοσπονδίας για το 2020; Όπως αποδεικνύεται φυσικά και όχι.
  3. Λόγω της πανδημίας του covid – 19 και της ματαίωσης των συμμετοχών των Εθνικών μας ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις, είναι βέβαιο ότι η ΚΟΕ θα απολέσει ένα επί πλέον ποσό 200.000 ευρώ από τους χορηγούς της, ως αυτό φαίνεται στον κατατεθέντα προϋπολογισμό της στη ΓΓΑ για το 2020

Με τα πιο πάνω δεδομένα, η μείωση του προϋπολογισμού της ΚΟΕ, κατά 183.000 ευρώ, ή 8%, είναι πολλαπλάσια αυτής για το 2020!

Ρωτούμε λοιπόν: Αυτή είναι η οικονομική αρωγή και στήριξη της Πολιτείας, προς την ΠΡΩΤΗ Αθλητική Ομοσπονδία της χώρας, όπως το σύστημα “Χίλων” απέδειξε;

Για όσους μάλιστα το αγνοούν, η ΚΟΕ, αναπτύσσει και καλλιεργεί έξι (6) Αθλήματα, από τα οποία τα πέντε (5) Ολυμπιακά, με 24 συνολικά Εθνικές Ομάδες τους, με πληθώρα διεθνών κι εσωτερικών διοργανώσεων.

Της αξίζει άραγε τέτοια αντιμετώπιση, σ’ ότι αφορά την οικονομική της επιβράβευση από την Πολιτεία;

Εν τέλει, αυτό που εμείς συμπεραίνουμε είναι ότι, οι ελπίδες μας πως επιτέλους θα υπήρχε στον Αθλητισμό αξιοκρατική και ίση μεταχείριση, με το πολυδιαφημισμένο επικοινωνιακά σύστημα αξιολόγησης “Χίλων”, ήταν τελικά “φρούδες ελπίδες”!! …

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ


ΚΚΕ: Χυλός το «Χίλων» για τις επιχορηγήσεις στις αθλητικές Ομοσπονδίες

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ για τις επιχορηγήσεις τονίζει μεταξύ άλλων:

«…Ο κόσμος του αθλητισμού πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του. Να μη δεχθεί καμία μείωση στις ανάγκες του, να μη συμβιβαστεί με το λουκέτο.

Εδώ και τώρα να κινητοποιηθεί και να διεκδικήσει την άμεση στήριξη του αθλητισμού».


Νέα χαράτσια για τους γονείς και τους ίδιους τους αθλητές

Στον απόηχο της μείωσης της επιχορήγησης από την Κυβέρνηση, γονείς και αθλητές αναγκάζονται να βάλλουν το χέρι στη τσέπη ξανά. Δεν έφτανα οι συνδρομές στα σωματεία και τα χαράτσια για κάθε αγώνα τώρα ελλείψει γιατρών ομάδων οι αθλητές καλούνται να πληρώσουν επίσκεψη και βεβαίωση σε παιδίατρους και παθολόγους. Τα χαρτιά για τον COVID-19 βεβαίωση, ερωτηματολόγιο και άδεια εισόδου σε αθλητικές εγκαταστάσεις σφραγίζονται από γιατρό. Κι επειδή ο δωρεάν έχει λίστα αναμονής το 2021…! τα εικοσάρικα «φεύγουν αέρας».

Ελένη Ξενάκη
Φώτο Αρχείου / Έλενα Ξενάκη, Διεθνής παίκτρια της Βουλιαγμένης / Πηγή: ΚΟΕ

“Είναι σα να πέφτεις σε μέλι και προσπαθείς να κολυμπήσεις…”

Με αυτή τη φράση η Ελληνίδα διεθνής της Βουλιαγμένης, Έλενα Ξενάκη, έδωσε το στίγμα για το τι σημαίνει να πέφτεις στο νερό μετά από την καραντίνα. Όλες οι ομάδες στο φουλ. Όλοι αθλητές με ασυνήθιστα αυξημένους παλμούς. Όλοι οι γονείς, άνεργοι, εργαζόμενοι, σε αναστολή (κτλ) απέξω από τα κολυμβητήρια.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...