Κοινές ασκήσεις της Γαλλίας με ΗΠΑ και Ιαπωνία

Ιαπωνικό Ελικοπτεροφόρο - Γαλλικό Υποβρύχιο - Συνεκπαίδευση Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού με Ιαπωνικό και Πολεμικό Ναυτικό ΗΠΑ (7ος Στόλος) στη Θάλασσα Φιλιππίνων στον Ειρηνικό Ωκεανό - Δεκέμβρης 2020
Φώτο Αρχείου / Συνεκπαίδευση Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού με Ιαπωνικό και Πολεμικό Ναυτικό ΗΠΑ (7ος Στόλος) στη Θάλασσα Φιλιππίνων στον Ειρηνικό Ωκεανό – Δεκέμβρης 2020 / Πηγή: Ιαπωνικό Ναυτικό

Την σημασία που αποδίδει και η Γαλλική αστική τάξη στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού αναδεικνύουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, για πρώτη φορά, της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, που άρχισαν την Τρίτη.

Οι ασκήσεις με την κωδική ονομασία «ARC21» αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 17 Μάη, με τη συμμετοχή 100 μελών από τις δυνάμεις του ιαπωνικού Στρατού Ξηράς (GSDF) και 60 μελών αντίστοιχα από Γαλλία και ΗΠΑ. Τις πρώτες μέρες οι δυνάμεις αυτές θα παραμείνουν στη βάση Αϊνούρα της περιφέρειας Ναγκασάκι όπου – σύμφωνα με δημοσιεύματα – θα εξειδικευτεί το πρόγραμμα των γυμνασίων, με βασικό σενάριο την υπεράσπιση ενός απομακρυσμένου νησιού από εχθρική εισβολή. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν με πολεμικά αεροσκάφη στη βάση εκπαίδευσης Κιρισίμα.

Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, Νόμπουο Κισί, δήλωσε ότι η χώρα του επιδιώκει τη διεύρυνση των στρατιωτικών της δεσμών και εκτός της στενής της συμμαχίας με τις ΗΠΑ, με σκοπό να περιληφθούν χώρες «με παρόμοια αντίληψη». Συμπλήρωσε ότι η Γαλλία είναι η μόνη χώρα από την Ευρώπη που έχει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και «μοιράζεται με την Ιαπωνία το όραμα για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό». Μεταξύ άλλων ο Κισί υπογράμμισε ότι το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για τον Ινδο-Ειρηνικό και η εντεινόμενη παρουσία τους «συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», υποστηρίζοντας ότι η αντίληψη που μοιράζονται για «έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό δεν στοχοποιεί κανένα ιδιαίτερο έθνος», αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Κίνα.

Στην περιοχή όμως πέραν της Γαλλίας, «ενδιαφέρον» δείχνουν και άλλες χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία. Έτσι, τις επόμενες βδομάδες αναμένονται στην περιοχή τόσο το βρετανικό αεροπλανοφόρο «Queen Elizabeth» όσο και φρεγάτα της Γερμανίας, στο πλαίσιο ασκήσεων αλλά και επιχειρήσεων που σχεδιάζονται στο όνομα της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» αλλά και της ετοιμότητας συμβολής στη «σταθερότητα» της περιοχής.

Βεβαίως, όλες αυτές οι δυνάμεις έχουν ως κοινό παρονομαστή στο να θέσουν εμπόδια στην αναβάθμιση της Κίνας σε όλα τα επίπεδα, παρότι δεν απουσιάζουν μεταξύ τους διαφορές και αποκλίσεις στη στάση τους απέναντι στο Πεκίνο, στο πλαίσιο και ενός σύνθετου γεωπολιτικού παζαριού μαζί του με βάση τα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης.

Ανάπτυξη των δεσμών και με την Ινδία

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία διατηρεί εξωχώριες κτήσεις στην περιοχή, μεταξύ άλλων το νησάκι Ρεουνιόν (δυτικός Ινδικός), τη Γαλλική Πολυνησία (νότιος Ειρηνικός) κ.λπ.

Στην προσπάθεια του γαλλικού κεφαλαίου να ενισχύσει ολόπλευρα την παρουσία του στην περιοχή εντάσσεται και η προσπάθεια σταθεροποίησης επαφών με άλλες δυνάμεις της. Δεν είναι τυχαίο ότι στο περιθώριο της πρόσφατης συνάντησης των ΥΠΕΞ του G7 (όπου μετείχαν και χώρες εκτός του G7, στο πλαίσιο της προσπάθειας για διεύρυνση συμμαχιών απέναντι στην Κίνα), ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, είχε για πρώτη φορά τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του από Ινδία και Αυστραλία, Σ. Τζαϊσανκάρ και Μαρίζ Πέιν, αντίστοιχα.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του τριμερούς συντονισμού που οι τρεις χώρες εγκαινίασαν επίσημα το Σεπτέμβρη του 2020, εστιάζοντας σε πεδία όπως η «θαλάσσια ασφάλεια», το «περιβάλλον» και η «πολυμέρεια». Η συνάντηση των ΥΠΕΞ ήταν η πιο υψηλόβαθμη που έγινε σε αυτό το χρονικό διάστημα, ενώ δεν λείπουν και οι κοινές ασκήσεις που διεξάγουν, στο πλαίσιο διαφόρων σχημάτων.

Ακόμα, στα μέσα του Απρίλη ο Λε Ντριάν επισκέφτηκε επίσημα το Νέο Δελχί, όπου μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε και η ένταξη της Γαλλίας στην Πρωτοβουλία Ινδίας – Αυστραλίας για την Εταιρική Σχέση στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό (Australia-India Indo-Pacific Oceans Initiative Partnership, AIIPOIP), που συγκροτήθηκε το 2019 για «την υποστήριξη μιας ανοιχτής, χωρίς αποκλεισμούς, αξιόπιστης, ευήμερης και βασισμένης σε κανόνες θαλάσσιας τάξης».

Δείτε ακόμα...