«Κοινές δράσεις για τις κοινές προκλήσεις» ζητάει η κυβέρνηση

Επίσκεψη ΥΠΕΞ Ν. Δένδια στην Πολωνία – Συνάντηση με ΥΠΕΞ Πολωνίας Zbigniew Rau. Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/EUROKINISSI)

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μετέβη χθες στην Πολωνία, όπου συναντήθηκε με Πολωνούς ανώτατους αξιωματούχους, και σε δηλώσεις του αναφέρθηκε «στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη», στηλιτεύοντας την «κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής από την Τουρκία, που συνεχώς φτάνει σε νέα ύψη».

Αναφερόμενος τόσο στο προηγούμενο όσο και στο πρόσφατο «μνημόνιο συναντίληψης» που υπέγραψαν Αγκυρα και Τρίπολη, τα χαρακτήρισε παράνομα και άκυρα. «Είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και οι Αιγύπτιοι φίλοι μας έχουν βγει δημόσια για να καταγγείλουν τις τουρκικές πρακτικές. Υπογράμμισαν το αυτονόητο: Οτι η σημερινή διοίκηση της Τρίπολης δεν έχει εντολή να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες», είπε, στη γνωστή λογική του εφησυχασμού, παραπέμποντας σε αντιδράσεις που σε τίποτα δεν αλλάζουν το γεγονός ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις κάνουν ένα βήμα παραπέρα, οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή και ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας οξύνονται, ενώ η πολιτική της εμπλοκής έχει βάλει προ πολλού τα κυριαρχικά δικαιώματα στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Προηγουμένως, μιλώντας στο Warsaw Security Forum ανέφερε ως πηγή μεγάλης ανασφάλειας τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Σημειωτέον, συνεχίζοντας τις προκλήσεις η τουρκική ΠΑ προχώρησε χθες σε άλλες 72 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, τρεις εκ των οποίων ήταν υπερπτήσεις πάνω από Κίναρο και Καλόγερους.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, προχθές Τρίτη ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο της Συνόδου της Πρωτοβουλίας ADRION (βλ. ρεπορτάζ σε άλλη στήλη), σε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του συζήτησε μεταξύ άλλων και την «κατάσταση ασφαλείας» στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας την «ανάγκη αποφυγής αναθεωρητικών συμπεριφορών, που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή και δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια και την ειρήνη».

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, μιλώντας χθες στο MEGA, δεν απέκλεισε μια συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν σήμερα στη Σύνοδο της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» στην Πράγα. «Αν διατυπωθεί αίτημα, θα το αξιολογήσουμε και θα ανταποκριθούμε θετικά», είπε, αν και έσπευσε να κατηγορήσει τον Τούρκο Πρόεδρο ότι «ήταν αυτός που είχε δυναμιτίσει τη σχέση μεταξύ των δύο ηγετών». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι «εάν ο κ. Eρντογάν ζητήσει μία συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, είναι σαφές ότι εκεί θα κληθεί να εξηγήσει τι είναι όλα αυτά τα παράλογα, εξωφρενικά, εντελώς ανιστόρητα και ανυπόστατα» που λέει η τουρκική πλευρά.

Αναφέρθηκε δε σε «σταθερές και κόκκινες γραμμές» της Αθήνας στο εν λόγω παζάρι για τις μερίδες της καπιταλιστικής λείας σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο: «Το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, η εθνική μας κυριαρχία, ο σεβασμός των Συνθηκών, το πολιτικό και νομικό κεκτημένο του κόσμου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο η Ελλάδα πάντοτε συζητά με την απέναντι πλευρά, αναζητώντας τομείς όπου θα μπορούσαμε να έχουμε κοινές δράσεις, για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που αφορούν και τους δύο λαούς».

Τέλος, υποτιμώντας εκ μέρους της κυβέρνησης τον στρατηγικό σχεδιασμό της τουρκικής αστικής τάξης για αναβάθμιση των συμφερόντων της στην περιοχή, σε ανταγωνισμό με την ελληνική αστική τάξη, ισχυρίστηκε ότι οι λόγοι για τους οποίους ενεργούν έτσι στη γείτονα έχουν να κάνουν με «την εσωτερική τους κατάσταση, τις οικονομικές τους δυσκολίες, τις εκλογές που έχουν, ή την παραδοσιακή τους στρατηγική να προσπαθούν να δημιουργούν θέματα και να κατασκευάζουν μια πραγματικότητα στα μέτρα τους».

Δείτε ακόμα...