Κοινή πάλη των λαών ενάντια στα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια

Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Την ανάγκη για κοινή πάλη των λαών ενάντια στα επικίνδυνα σχέδια και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες των ΕΕ-ΝΑΤΟ ανέδειξε σε σχετική συζήτηση η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, ανέφερε τα εξής:

«Οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια είναι επικίνδυνες. Παρά τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της η ΕΕ κλιμακώνει τη διείσδυση στην περιοχή για τους εμπορικούς διαδρόμους και τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας. Ενισχύονται οι αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις και οξύνεται ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία που προωθεί συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων και έχει στρατιωτική παρουσία, αλλά και με την Κίνα που διεισδύει με ισχυρούς οικονομικούς ομίλους στο πλαίσιο της ένταξης των Βαλκανίων στο “δρόμο του μεταξιού”.

Η αστική τάξη της Ελλάδας παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτά τα σχέδια. Στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής της αναβάθμισης, μετά τη “ΝΑΤΟικής κοπής” Συμφωνία των Πρεσπών ανέλαβε την αεροπορική επιτήρηση στη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο. Παρέχει υποδομές της χώρας σε αμερικανικές βάσεις, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για πρόβες πολέμου με τη Ρωσία, στοχοποιώντας το λαό μας. Συμμετέχει σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που προωθούν αλλαγές συνόρων, μπορούν να οδηγήσουν σε νέα πολεμική ανάφλεξη.

Η όξυνση των αντιπαραθέσεων ομίλων και ιμπεριαλιστικών κέντρων στα Δυτικά Βαλκάνια προμηνύει κι άλλα βάσανα για τους λαούς, που χρειάζεται σήμερα να κλιμακώσουν την κοινή πάλη τους ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για να κλείσουν οι ξένες βάσεις, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...