Κόλαφος για την εξουσία Μπολσονάρο η έκθεση Covid-19 του ΟΗΕ

Καταπέλτης η έκθεση του εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών Baskut Tuncak (θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας στα μέσα Σεπτεμβρίου), για την κυβέρνηση του Jair Bolsonaro αναφορικά με την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 στη Βραζιλία.

Το κείμενο, ξεκινά από μια έρευνα, που δείχνει ποια κράτη θα μπορούσαν να έχουν διαπράξει παραβιάσεις των νομικών τους υποχρεώσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα λόγω της συμπεριφοράς που υιοθέτησαν ενόψει της κρίσης.

Υπό αυτήν την έννοια, η συμπερίληψη της Βραζιλίας ανταποκρίνεται στους ισχυρισμούς των οργανώσεων και των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώπιον της διεθνούς κοινότητας για τον τρόπο με τον οποίο ο Μπολσονάρο ανταποκρίθηκε στην πανδημία.

Μέχρι στιγμής, ο γίγαντας της Νότιας Αμερικής έχει καταγράψει περισσότερους από 128.000 θανάτους από τον Covid-19.

«Υπήρξε αξιοσημείωτη έλλειψη προσοχής εκ μέρους των κρατών και των εταιρειών, από την –για οικονομικούς λόγους, μη χρήση μάσκας προσώπου έως τις πληροφορίες σχετικά αμέλεια του κινδύνου εξάπλωσης μέσω του αέρα του θανατηφόρου χαρακτήρα του ίδιου του ιού», αναφέρεται στην έκθεση.

Ομοίως, επισημαίνεται «την οικονομική δικαιολογία για τη μη επιβολή περιορισμών, θυσιάζοντας άρδην τη ζωή των πολιτών της, ιδιαίτερα των κοινοτήτων χαμηλού εισοδήματος, των μειονοτήτων, των εργαζομένων και των ηλικιωμένων».

Όσον αφορά τους γηγενείς λαούς, τονίζεται ότι ο Covid-19 καταστρέφει τις αυτόχθονες κοινότητες κατ’ αντιστοιχία της τραγικής ιστορίας με την ευλογιά, η οποία αποδεκατίστηκε πολλούς λαούς στην Αμερική και αλλού.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Jamil Chade, του πρακτορείου ειδήσεων UOL, η κυβέρνηση του Μπολσονάρο αποτέλεσε αντικείμενο καταγγελιών τις τελευταίες εβδομάδες στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, για τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε στην πανδημία.

Ομάδες μη κυβερνητικών οργανώσεων, συνδικάτων και άλλων οντοτήτων υπέβαλαν τις αναφορές τους στο δικαστήριο και ένα από τα σημεία που επισημάνθηκαν στην έκθεση του ΟΗΕ σχετικά με τη Βραζιλία ήταν η έλλειψη διατάξεων –προληπτικών μέτρων από την ακροδεξιά διοίκηση και η άρνηση της σοβαρότητας της νόσου .

Η έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι στη Βραζιλία οι κοινότητες Yanomami αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης λόγω της ανασχόλησης (σ.σ. όπου φτωχός κι η μοίρα του) …με garimpeiros (σ.σ. αναζήτηση πολύτιμων ορυκτών εν είδει «χρυσοθήρων»).

Επίσης επιπλήττονται συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία αντί να ακολουθούν επιστημονικά δεδομένα και οδηγίες για υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων για τον τερματισμό της παδημίας, παρουσίασαν «ανέντιμα επιχειρήματα προς υποστήριξη των προτάσεών τους».

Μια πανδημία αυτού του μεγέθους μπορούσε να αντιμετωπιστεί καλύτερα «αν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν έβαζαν οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα πάνω από τις εθνικές ανησυχίες για την υγεία», καταγγέλλει το έγγραφο του ΟΗΕ.

Δείτε ακόμα...