Κολομβία: Εκδίωξη του Χουάν Γκουαϊδό λόγω «ακατάλληλης εισόδου» στη χώρα

Χουάν Γκουαϊδό, αχυράνθρωπος των ΗΠΑ, πρωην αυτοανακηρυχθής πρόεδρος της Βενεζουέλας

Ο Χουάν Γκουαϊδό, αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και πρώην αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας και υποψήφιος της αντιπολίτευσης για τις εκλογές στη χώρα «αναγκάστηκε» να εγκαταλείψει το έδαφος της Κολομβίας το βράδυ της Δευτέρας, ως «ακατάλληλη είσοδος» , λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της άφιξής του στη χώρα αυτή για διεθνές συνέδριο για τη Βενεζουέλα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Μπογκοτά τον «ανάγκασε» να φύγει, ανέφερε πηγή της αντιπολίτευσης υπό την προστασία της ανωνυμίας, προσθέτοντας, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, ότι ο αντίπαλος βρίσκεται σε «εμπορική πτήση προς τις ΗΠΑ».

Οι κολομβιανές αρχές, που κατήγγειλαν μια «ακατάλληλη είσοδο» στη χώρα, δήλωσαν ότι ο Γκουαϊδό «μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο Ελ Ντοράντο (Μπογκότα)», σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το βράδυ.

Με πρωτοβουλία του Κολομβιανού Προέδρου Γκουστάβο Πέτρο, περίπου 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γαλλίας, συναντώνται  στη Μπογκοτά, σε μια προσπάθεια να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη Βενεζουέλα που ξεκίνησαν στο Μεξικό τον Αύγουστο του 2021, αλλά βρίσκονται σε αδιέξοδο από τον Νοέμβριο του 2022. Ωστόσο, ούτε η αντιπολίτευση ούτε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προσκλήθηκαν.

«Έφτασα στην Κολομβία, όπως και εκατομμύρια Βενεζουελάνοι πριν από εμένα, με τα πόδια», έγραψε ο Γκουαϊδό στα κοινωνικά δίκτυα, αναφέροντας έτσι τα 7 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι που εγκατέλειψαν τη χώρα τους λόγω της οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

Ο Γκουαϊδό δεν διευκρίνισε πώς διήλθε τα σύνορα, αλλά είναι πολύ εύκολο να περάσει κανείς στην Κουκούτα, στη βορειοανατολική Κολομβία, στα δυτικά σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Ο αντιπολιτευόμενος Γκουαϊδό   απαγορεύεται επίσημα να εγκαταλείψει τη χώρα του και βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών υποθέσεων της δικαιοσύνης της Βενεζουέλας, μεταξύ των οποίων μία για «προδοσία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, Αλβάρο Λέιβα, υπενθύμισε στον Τύπο ότι ο Χουάν Γκουαϊδό δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη και τόνισε: «Εάν δεν παρουσιαστεί (στην αστυνομία), ρισκάρει, γιατί μπήκε ακατάλληλα» στο έδαφος της Κολομβίας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος δεν είχε προσκληθεί, αμφισβήτησε τη σημασία της διάσκεψης στη δημόσια τηλεόραση, «Αν κάποιος από αυτούς θέλει οι διαπραγματεύσεις να επιστρέψουν στο Μεξικό, αρκεί να κάνει ένα πράγμα : να ζητήσει από τις ΗΠΑ να καταθέσουν τα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς για το κοινωνικό σχέδιο που υπογράφηκε στο Μεξικό τον Νοέμβριο».

Ο Μαδούρο αναφέρθηκε στην πληρωμή κεφαλαίων που παγώσανε από διεθνείς κυρώσεις και τα οποία υποτίθεται ότι εξυπηρετούσαν ορισμένα κοινωνικά προγράμματα, σύμφωνα με συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που συνήφθη τον Νοέμβριο.

Ο Μαδούρο επέκρινε επίσης την επίσκεψη Γκουαϊδό, χαρακτηρίζοντάς την «άκαιρη, ακατάλληλη και ανόητη».

Πηγή: agerpres.ro, ΕΡΤ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...