Κολομβία: Ηγετικό στέλεχος του FARC νεκρό σε ενέδρα του ELN

FARC - Πολιρικό κόμμα

Ηγετικό στέλεχος της Εναλλακτικής Επαναστατικής Κοινωνικής Δύναμης (FARC), του κόμματος στο οποίο μετασχηματίστηκε η πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, σκοτώθηκε από αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) στο Μοντεκρίστο, στο βόρειο τμήμα της κολομβιανής επικράτειας, κατήγγειλε χθες Κυριακή η FARC.

Ο Χόρχε Ιβάν Ράμος, 52 ετών, άλλοτε μαχητής των FARC, «έπεσε σε ενέδρα που είχαν στήσει τέσσερις άνδρες του ELN, οι οποίοι τον έδεσαν, τον ανάγκασαν να βαδίζει για περίπου μία ώρα και κατόπιν τον δολοφόνησαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έντγκαρ Βιέχο, πρώην αντάρτης των FARC.

Οι ένοπλοι του ELN, που αναχαίτισαν το αυτοκίνητο με το οποίο ταξίδευε ο Χόρχε Ιβάν Ράμος και ο σωματοφύλακάς του, τον κατηγόρησαν πως συνεργάζεται με τον στρατό της Κολομβίας, πάντα σύμφωνα με τον Βιέχο.

Ο Ράμος, ηγετικό στέλεχος του κόμματος που ίδρυσαν οι πρώην αντάρτες το 2017, πήγαινε να επιθεωρήσει μια από τις ιδιοκτησίες των πρώην ανταρτών, που η FARC έχει δεσμευθεί ότι θα παραχωρηθεί στο δημόσιο, για να αποζημιωθούν θύματα της δράσης τους.

Ήταν υπεύθυνος για τον συντονισμό του εθνικού προγράμματος υποκατάστασης των παράνομων καλλιεργειών, ιδίως της κόκας, τα φύλλα του φυτού απο τα οποία δημιουργεί η κοκαΐνη.

Οι αρχές προς το παρόν δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο για τη δολοφονία σε περιοχή υπό τον έλεγχο του ELN. Η δολοφονία του Χόρχε Ιβάν Ράμος αυξάνει στους 225 τον αριθμό των πρώην ανταρτών των FARC που έχουν δολοφονηθεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης το 2016. Οι κυριότεροι ηγέτες των ανταρτών έχουν δεσμευθεί ότι θα αποζημιώσουν τα θύματα ή τις οικογένειές τους, με αντάλλαγμα εναλλακτικές ποινές φυλάκισης, ενώπιον της Ειδικής Δικαιοδοσίας για την Ειρήνη (JEP).

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...