Κολομβία: Ωμή κρατική καταστολή των διαδηλώσεων

Μπογκοτά, Κολομβία
Φώτο Αρχείου / Μπογκοτά, Κολομβία / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Random Institute @randominstitute

Συνεχίζεται η ωμή κρατική καταστολή των διαδηλώσεων που σημειώνονται σε ολόκληρη την Κολομβία, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Ντούκε.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κατά την διάρκεια αστυνομικής επίθεσης κατά διαδηλωτών στην πόλη Γιούμπο της επαρχίας Κάλι, στα νοτιοδυτικά της χώρας. Για ακόμη μια φορά η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι οι διαδηλωτές ήθελαν να επιτεθούν σε κρατικά και δημοτικά κτίρια, ανοίγοντας πύρα με πραγματικά πυρά κατά των διαδηλωτών.

Σημεία αιχμής της λαϊκής διαμαρτυρίας είναι, πέρα από το αντιλαϊκό φορολογικό νομοσχέδιο που αναγκάστηκε να αποσύρει η κυβέρνηση (αλλά επιχειρεί βέβαια να ξαναφέρει), ένα ακόμα νομοσχέδιο για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Υγείας, όπως και η πάλη για την εξασφάλιση ικανοποιητικού κατώτατου μισθού που να μπορεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες, για στήριξη του συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που θερίζει τα λαϊκά στρώματα, για δωρεάν και ποιοτική Παιδεία με κατάργηση διδάκτρων, ίσα δικαιώματα για άνδρες και γυναίκες κ.ά.

Η Εθνική Επιτροπή Απεργίας, καλεί σε νέες μεγάλες συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα Μπογκοτά και σε όλες τις πόλεις της Κολομβίας καλεί για αύριο Τετάρτη συνεχίζοντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από τις 28 Απρίλη.

Η Επιτροπή, την οποία απαρτίζουν δεκάδες εργατικές συνδικαλιστικές, νεολαιίστικες, ιθαγενικές και άλλες οργανώσεις, στη δεύτερη συνάντηση που είχε την Κυριακή με επιτροπή της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, έθεσε για άλλη μια φορά ως κεντρικό όρο για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, πάνω στα αιτήματα που έχουν τεθεί ήδη από τις κινητοποιήσεις του 2019, να σταματήσει η βάρβαρη κρατική καταστολή. Όπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Απεργίας, παρέδωσαν στην κυβερνητική επιτροπή, που απαρτιζόταν από τους υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας, Στέγασης και τον «ειδικό επίτροπο για την ειρήνη», Μιγκέλ Σεμπάγιος, το έγγραφο με τις «εγγυήσεις για το δικαίωμα στη διαμαρτυρία», με 19 σημεία.

Η Εθνική Επιτροπή Απεργίας απαίτησε να τερματιστεί η καταστολή, η ποινικοποίηση της λαϊκής διαμαρτυρίας, και να διωχθούν όσοι από τις κρατικές δυνάμεις ευθύνονται για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν. Επίσης ζητάει να γίνει επίσκεψη από τη Διαμερικανική Επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για να διαπιστωθούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να απαντήσει και για χτες το βράδυ ώρα Ελλάδας ήταν προγραμματισμένη νέα συνάντηση των δύο μερών.

Χαρακτηριστικά στοιχεία για τη βάρβαρη κρατική καταστολή

Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ενωτικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κολομβίας (CUT), Φρανσίσκο Μαλτές, στις σχεδόν 3 βδομάδες της λαϊκής διαμαρτυρίας, από τα πυρά των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας (ESMAD), του στρατού και κάποιων παραστρατιωτικών έχουν σκοτωθεί γύρω στους 50 διαδηλωτές, έχουν τραυματιστεί πάνω από 1.600, με 36 από αυτούς να έχουν χάσει ένα μάτι, και έχουν γίνει πάνω από 1.055 συλλήψεις. Επίσης αγνοούνται περίπου 500 άνθρωποι που ήταν στις κινητοποιήσεις, ενώ έχουν καταγγελθεί σεξουαλικές παρενοχλήσεις από αστυνομικές δυνάμεις κατά 21 γυναικών – σ’ αυτές περιλαμβάνεται και η 17χρονη στην πόλη Ποπαγιάν που αυτοκτόνησε μετά τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από αστυνομικούς.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, «Reuters», εφημερίδα «Ριζοσπάστης») 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...