Κολομβία: Σχεδόν 10.000 πολίτες υπό εξαναγκαστικό περιορισμό από αντάρτες του ELN

Μπογκοτά, Κολομβία
Φώτο αρχείου / Μπογκοτά, Κολομβία / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Flavia Carpio

Τουλάχιστον 9.800 άνθρωποι τέθηκαν υπό αναγκαστικό περιορισμό στη βορειοανατολική Κολομβία εξαιτίας της «ένοπλης απεργίας» που επέβαλε ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), παρά το ότι διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ELN ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θα επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας και δεν θα επέτρεπε να εργαστεί ουδείς σε αυτή την περιοχή όπου ο «νεαρός Σαντιάγο Κάσερες» δολοφονήθηκε τη Δευτέρα από «παραστρατιωτικούς» με τη «συνέργεια» των αρχών, σύμφωνα με τους αντάρτες.

Όπως ανέφερε και ο Συνήγορος, μέλη του καρτέλ Clan Del Golfo -οργάνωσης που είναι επίσης γνωστή ως Autodefensas Gaitanistas de Colombia (AGC)- έκαναν επιδρομή τη 12η Δεκεμβρίου στη συνοικία Ιστμίνα, όπου δολοφόνησαν έναν άνθρωπο.

Η «ένοπλη απεργία» έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στην αντιπολίτευση, όσο και στην κυβέρνηση του προέδρου Γουστάβο Πέτρο, που ολοκλήρωσε στις αρχές της εβδομάδας τον πρώτο κύκλο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες στο Καράκας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...