Κολομβία: Στρατιωτικοποίηση πόλεων και δολοφονική καταστολή ενάντια στις διαδηλώσεις

Διαδήλωση την Κολομβία

Με ένταση της καταστολής απαντάει η αντιδραστική κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε στις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις στην Κολομβία, που συμπλήρωσαν ήδη 33 μέρες. Με προεδρικά διατάγματα κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος σε πολλές πόλεις της χώρας, με τον στρατό και τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας (ESMAD) να επιδίδονται σε φονικό πογκρόμ.

Το μεγαλύτερο αιματοκύλισμα έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πόλη Κάλι, από τα επίκεντρα του πολυήμερου αγώνα που συντονίζει η Εθνική Επιτροπή Απεργίας. Τρεις τουλάχιστον νέοι έχασαν τη ζωή τους από πυρά αστυνομικών και ενόπλων με πολιτικά, που, όπως καταγράφουν πολλά βίντεο, δρουν ανενόχλητοι στο πλάι των αστυνομικών δυνάμεων και του στρατού.

Ιδιες εικόνες καταγράφηκαν και στην Μπογκοτά, στον τερματικό σταθμό λεωφορείων στα νότια της πόλης, που έχει μετονομαστεί σε «Σταθμό της Αντίστασης». Νέοι διαδηλωτές δέχτηκαν επίθεση από αυτοκίνητο με ενόπλους, που εικάζεται ότι είναι από τις κρατικές υπηρεσίες. Αναφέρεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 11 τραυματίες, ο συνολικός απολογισμός από τις 28 Απρίλη που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις είναι πάνω από 70 δολοφονημένοι και 1.200 τραυματίες, ενώ εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι.

Στο μεταξύ, την Κυριακή έγινε νέα συνάντηση της Εθνικής Επιτροπής Απεργίας με κυβερνητικό κλιμάκιο, που δεν κατέληξε πουθενά. Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση Ντούκε επιχειρεί να πάρει πίσω τις όποιες δεσμεύσεις περί εγγυήσεων για την κοινωνική διαμαρτυρία στις οποίες είχε προσυμφωνήσει στις 24/5. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι τα μπλόκα των διαδηλωτών θα διαλυθούν «με κάθε κόστος», ενώ εμμένει στη στρατιωτικοποίηση των περισσότερων πόλεων.

Η βίαιη κρατική καταστολή στην Κολομβία προκάλεσε την αντίδραση του ΟΗΕ και των πρέσβεων της ΕΕ, που ωστόσο κράτησαν «ίσες αποστάσεις», καλώντας σε «ειρηνική διευθέτηση» και από τις δύο πλευρές…

Πηγή: Ριζοσπάστης

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...