Κομοτηνή: Εγκαινιάστηκε ο αγωγός φυσικού αερίου IGB που συνδέει τα δίκτυα Ελλάδας και Βουλγαρίας

EUROKINISSI

Με μια φιέστα και υπό τις ευλογίες των αμερικανοΝΑΤΟικών, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας Κυρ. Μητσοτάκης και Κίριλ Πέτκοφ εγκαινίασαν σήμερα στην Κομοτηνή, τον αγωγό φυσικού αερίου IGB, που συνδέει το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας με το δίκτυο της Βουλγαρίας και μετατρέπει την περιοχή σε «κόμβο» των ιμπεριαλιστικών ενεργειακών σχεδιασμών.

«Δεν θα εγκαινιάσουμε απλά έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά μία καθοριστική ενεργειακή γέφυρα που ενώνει τον γεωγραφικό νότο με τον βορρά», ισχυρίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστά ήδη αναγκαία όσο ποτέ την συντονισμένη δράση των χωρών της ηπείρου μας, απέναντι στη συνειδητή επιλογή της Μόσχας να μετατρέψει τις φυσικές πηγές σε μοχλό άσκησης πολιτικών πιέσεων, σε έναν ωμό εκβιασμό», δίνοντας το στίγμα της ακόμη βαθύτερης εμπλοκής στην αντιπαράθεση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με την Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας.

«Ο αγωγός θα αποτελέσει μαζί με τις υπόλοιπες ενεργειακές υποδομές οι οποίες δρομολογούνται, μαζί με τους διασυνδετήριους άξονες με τη Βόρεια Μακεδονία, με την Ιταλία, ένα αξιόπιστο δίκτυο διακίνησης φυσικού αερίου προς τις αγορές πρώτα και πάνω απ’ όλα των Βαλκανίων, δευτερευόντως της ίδιας της Ευρώπης, διαφοροποιώντας ταυτόχρονα τις πηγές προμήθειάς του» ισχυρίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας το εύρος της εμπλοκής ενώ παράλληλα, επανέφερε την «καραμέλα» ότι οι αγωγοί φυσικού αερίου σημαίνουν φτηνό φυσικό αέριο, κάτι που στην πράξη έχει αποδειχθεί ωμή κοροϊδία.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του αγωγού, όπου «άνοιξαν» συμβολικά την στρόφιγγα παροχής φυσικού αερίου. Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων, οι δυο πρωθυπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Δείτε ακόμα...