Κονγκό: Τουλάχιστον 10 άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση τζιχαντιστών της ADF

Τουλάχιστον 10 άμαχοι σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο ανατολικό τμήμα της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Κονγκό, σε επίθεση τζιχαντιστών της ADF. που αρχικά σχημάτισαν αντάρτες από την Ουγκάντα, των Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων (Allied Democratic Forces, ADF), ανέφεραν χθες Κυριακή συγκλίνουσες πηγές.

«Τουλάχιστον 10 άμαχοι σκοτώθηκαν την Τετάρτη 12η Μαΐου στα χωριά Ενγκακά και Μανγκουντού , στην επαρχία Ιτούρι», ανέφερε σε ανάρτηση στη ροή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter η μη κυβερνητική οργάνωση Kivu Security Tracker (KST).

«Πηγές στην περιοχή υποπτεύονται (ότι την επίθεση διέπραξαν τζιχαντιστές της) ADF, πιθανόν σε συνεργασία με τοπική ένοπλη οργάνωση», πρόσθεσε η KST, η οποία καταγράφει τα βίαια επεισόδια και τις επιθέσεις ένοπλων οργανώσεων στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό.

Την Κυριακή, ο περιφερειάρχης της Μαμπασά ανέφερε σε ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου ότι στην περιοχή βρέθηκαν 15 πτώματα την προηγουμένη. Τα πτώματα ενταφιάστηκαν από τον Ερυθρό Σταυρό.

Δράστες των επιθέσεων ήταν μέλη των ADF, εκτίμησε ο περιφερειάρχης. Συνήθως, η οργάνωση δρα αρκετά χιλιόμετρα νοτιοανατολικότερα, στην περιφέρεια της πόλης Μπένι, στη γειτονική επαρχία Βόρειο Κίβου.

Από την πλευρά του, ο ραδιοφωνικός σταθμός Okapi του ΟΗΕ, επικαλούμενος πηγές στην περιοχή, μετέδωσε πως 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή από την αρχή της περασμένης εβδομάδας, ενώ άλλοι περίπου πενήντα απήχησαν από μέλη των ADF.

Την οργάνωση ADF ίδρυσαν μουσουλμάνοι αντάρτες από την Ουγκάντα, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1995. Η οργάνωση αυτή κατηγορείται για φρικαλεότητες εναντίον αμάχων που κατηγορεί πως συνεργάζονται με τον στρατό αφότου οι ένοπλες δυνάμεις άρχισαν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον της. Θεωρείται η πιο ανελέητη από τις 122 ένοπλες οργανώσεις που έχει καταγραφεί πως δρουν στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό: θεωρείται πως έχει σφαγιάσει πάνω από 1.000 αμάχους μέσα στους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες.

Την 11η Μαρτίου, οι ΗΠΑ ενέταξαν την ADF στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» που συνεργάζονται με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Από το 2019, το ΙΚ έχει αναλάβει την ευθύνη για κάποιες από τις ενέργειες της ADF.

Την 6η Μαΐου ο πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό, ο Φελίξ Τσισεκέντι, κήρυξε σε «κατάσταση πολιορκίας» τις ανατολικές επαρχίες Ιτούρι και Βόρειο Κίβου, προκειμένου να εφαρμοστούν μέτρα για τη μείωση της βίας, ιδίως των επιθέσεων της ADF. Αξιωματικοί του στρατού αντικατέστησαν τους πολιτικούς κυβερνήτες των δύο επαρχιών την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...