Κωνσταντινούπολη: Εγκαινιάστηκε το κέντρο ελέγχου των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών

ΤΟΥΡΚΙΑ - Κωνσταντινούπολη - Κέντρο Ελέγχου Εξαγωγών Ουκρανικών Σιτηρών
Φώτο Αρχείου / ΤΟΥΡΚΙΑ – Κωνσταντινούπολη – Κέντρο Ελέγχου Εξαγωγών Ουκρανικών Σιτηρών

Οι διαπραγματεύσεις και οι κόντρες για την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια και οι κρίσιμες μάχες στα ανατολικά και στα νότια της Ουκρανίας που ενδέχεται να καθορίσουν την εξέλιξη του πόλεμου βρίσκονται στο επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας.

Εγκαινιάστηκε επίσημα στην Κωνσταντινούπολη το κοινό κέντρο συντονισμού (JCC) για τον έλεγχο των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας με την Τουρκία και τον ΟΗΕ για τέσσερις μήνες.

Υπολογίζεται πως περίπου 25 εκατ. τόνοι σιτηρών, ιδιαίτερα σιταριού, παραμένουν αποκλεισμένοι στα λιμάνια της Ουκρανίας, ενώ η Ρωσία έχει ανοίξει και λειτουργεί άλλα ουκρανικά λιμάνια σε περιοχές που έχει καταλάβει, όπως της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ.

Επίσης η Ρωσία πήρε ως αντάλλαγμα στα πλαίσια της συμφωνίας, την υπόσχεση ο ΟΗΕ να συμβάλλει ώστε να αρθούν οι έμμεσοι περιορισμοί στις ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, λιπασμάτων κλπ.

Το κέντρο, που έχει εγκατασταθεί σε μια στρατιωτική ακαδημία στην Κωνσταντινούπολη, θα διευθύνεται από «πέντε εκπροσώπους της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ, καθώς και της Τουρκίας, τόσο στρατιωτικούς όσο και πολίτες», διευκρίνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ στη διάρκεια μιας σύντομης τελετής.

Το JCC θα διεξάγει επιθεωρήσεις πλοίων κατά την αναχώρηση και την άφιξη στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να διασφαλισθεί, ότι δεν μεταφέρουν κάτι άλλο εκτός από σιτηρά. Θα καταγράφει και να ακολουθεί τα εμπορικά πλοία που θα συμμετέχουν στις νηοπομπές, θα διασφαλίζει την παρακολούθησή τους μέσω του διαδικτύου και από δορυφόρο, θα επιθεωρεί τα σκάφη «με κοινές ομάδες επιθεώρησης στον κατάλληλο τόπο» κατά τη φόρτωση στα ουκρανικά λιμάνια και κατά την άφιξή τους στα τουρκικά λιμάνια.

Οι νηοπομπές θα αναχωρούν από τα λιμάνια της Οδησσού, του Τσερνομόρσκ και του Γιούζνι και προετοιμάζονται ήδη οι πρώτες αναχωρήσεις, είπε ο Ακάρ, διευκρινίζοντας πως δεν θα υπάρχει «καμία στρατιωτική παρουσία» γύρω από αυτές τις νηοπομπές.

Αν παραστεί ανάγκη, το καθάρισμα των ναρκών θα αποφασιστεί και θα οργανωθεί «από τα μέρη». «Ωστόσο», πρόσθεσε ο υπουργός, «δεν υπάρχει ανάγκη γι’ αυτό σε αυτό το στάδιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...