Μία σειρά από γεγονότα που έχουν βγει στην επιφάνεια τις τελευταίες ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά ότι στον καπιταλισμό τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου είναι πάνω από τις ζωές των λαών.
Ειδικότερα, ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστές σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση ο τουρκικός λαός στην Κωνσταντινούπολη ως αποτέλεσμα της λογικής κόστους-οφέλους που υπηρετεί και το τουρκικό αστικό κράτος, αλλά και περιστατικά προσπάθειας κερδοφορίας πάνω στην ανθρώπινη ανησυχία και εγκληματικές συμπεριφορές από το κεφάλαιο απέναντι στους εργαζόμενους.
Χαρακτηριστικά, η τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Sol Haber αναφέρει το ζήτημα της έλλειψης ελεύθερων χώρων, καθώς οι περισσότεροι έχουν καταστραφεί για να αξιοποιηθεί ο χώρος από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Ως εκ τούτου άνθρωποι που βρίσκονταν σε κτίρια και βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης την ώρα του σεισμού, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στοιβαγμένοι σε ανεπαρκείς χώρους, επικίνδυνους για την ασφάλειά τους, όπως, έξω από εργοτάξια, στάσεις λεωφορείων και λίγα εναπομείναντα πάρκα που περιτριγυρίζονται από κτίρια. Μάλιστα, το ρεπορτάζ αποκαλύπτει ακόμα ότι σχολείο στο Καντίκιοϊ που έχει καθοριστεί ως επίσημος χώρος συγκέντρωσης σε επείγουσα κατάσταση δεν έλαβε επίσημη ενημέρωση, με αποτέλεσμα οι πόρτες του να παραμείνουν κλειστές και οι κάτοικοι να πάνε στο κοντινότερο πάρκο.

Πηγή: SOL Haber
Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι και το δημοσίευμα του Sol Haber που αναδεικνύει την αισχροκέρδεια, στην οποία έχουν επιδοθεί αεροπορικές εταιρείες πάνω στην αγωνία επιβατών με αφορμή τον σεισμό. Συγκεκριμένα, ενώ πριν τον σεισμό οι πτήσεις της Turkish Airlines για Κωνσταντινούπολη-Άγκυρα κόστιζαν από 1.100 μέχρι 1.500 τουρκικές λίρες, η τιμή τους μετά τον σεισμό εκτοξεύθηκε στις 9.000 τουρκικές λίρες!
Επίσης, σε άλλο δημοσίευμά του, το Sol, επικαλούμενο και ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP), στέκεται και στις εξοργιστικές καταγγελίες για «εταιρείες που εξαναγκάζουν τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στα κτίρια και απαιτούν να συνεχίσουν τη δουλειά τους, παρά τους κινδύνους». Το TKP στην ανακοίνωσή του, ακόμα, αναφέρει ότι είναι ανοιχτά τα Στέκια Γειτονιάς του για όσους δεν μπορούν να μπουν σε κτίρια που κρίνονται μη ασφαλή, αλλά και ότι ομάδες του Κόμματος βρίσκονται στους χώρους συγκέντρωσης για να παρέχουν τις απαραίτητες προμήθειες σε σεισμόπληκτους.

151 τραυματίες σε νοσοκομεία, κλειστά τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή
Μέχρι στιγμής, το Κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι 151 τραυματίες που πάνω στον πανικό τους πήδηξαν από ύψη, βρίσκονται σε νοσοκομεία, χωρίς η ζωή τους να βρίσκεται σε κίνδυνο. Ωστόσο, το εν λόγω γεγονός γεννά ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο το κράτος σε μια σεισμογενή χώρα, όπως η Τουρκία, φροντίζει να εκπαιδεύει τον λαό, ώστε να αντιδράσει κατάλληλα σε τέτοιες καταστάσεις.
Παράλληλα, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο υπουργός Εθνικής Εκπαίδευσης της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ το Γραφείο του Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα με αναπηρίες, είναι έγκυες, βετεράνοι με ειδικές ανάγκες και μητέρες με παιδιά κάτω των 10 ετών τίθενται σε διοικητική άδεια για 2 μέρες.
Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους πολίτες της χώρας του, επισημαίνοντας ακόμα: «Η AFAD και το υπουργείο Υγείας μας, μαζί με όλες τις μονάδες του κράτους μας, βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης. Η έρευνα και οι επιχειρήσεις ελέγχου συνεχίζονται με ακρίβεια».