Κοπεγχάγη – Δ. Κουτσούμπας: Διέξοδος ο αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα των λαών

Σε εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Σκανδιναβίας του ΚΚΕ στην Κοπεγχάγη μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας
Σε εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Σκανδιναβίας του ΚΚΕ στην Κοπεγχάγη μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Σε μια μαζική εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Σκανδιναβίας του ΚΚΕ μίλησε το απόγευμα του Σαββάτου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στα πλαίσια της επίσκεψής του στη Δανία.

Η εκδήλωση είχε θέμα την «Πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την “πράσινη” καπιταλιστική βαρβαρότητα, για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, την πραγματική διέξοδο, τον σοσιαλισμό» και πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Μουσείο Κοπεγχάγης, ενώ για την παρακολούθησή της υπήρχε επίσης μετάφραση στα δανικά, τα σουηδικά και τα αγγλικά.

Στην ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην ανάγκη να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αγώνα απέναντι στην εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, για να μην πληρώσει τα σπασμένα και τις βαριές συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου και πάλι ο λαός.

Σε σχέση με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη, τόνισε πως αυτός είναι άδικος – και από τις δυο πλευρές – «αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεγάλων συμφερόντων, της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ με τη Ρωσία για τον έλεγχο της Ουκρανίας, του ορυκτού της πλούτου, των απέραντων πεδιάδων της, των σιτοβολώνων της, του δικτύου των ενεργειακών αγωγών, της στρατηγικής της θέσης, για το μοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής». 

«Να γιατί το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών! Ούτε ΝΑΤΟ ούτε Ρωσία. Διαλέγουμε το στρατόπεδο των λαών. Η ελπίδα βρίσκεται στη δική τους αυτοτελή πάλη», τόνισε και πρόσθεσε πως οι λαοί στην Ελλάδα, στη Δανία, παντού δεν πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην αστική τάξη και τις κυβερνήσεις της που μπλέκουν τον λαό σε μεγάλες περιπέτειες.

«ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, παρότι τα ”σπάσανε” με τον Πούτιν στη μοιρασιά της λείας στην Ουκρανία, ανήκουν και θα συνεχίσουν να ανήκουν στο ίδιο στρατόπεδο των ληστών καπιταλιστών», είναι «υποστηριχτές του καπιταλισμού, αυτός τους χρεώνεται, είναι υπέρμαχοι του αντικομμουνισμού, βιάζουν την ιστορική αλήθεια και συκοφαντούν τη Σοβιετική Ένωση», σημείωσε μεταξύ άλλων και τόνισε πως «η λάσπη και οι λαθροχειρίες από τα ευρωΝΑΤΟικά επιτελεία που ταυτίζουν με τη Ρωσία όποιον δεν ευθυγραμμίζεται με το ΝΑΤΟικό αφήγημα, δεν θα περάσουν!». 

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι την αναφορά του Δ. Κουτσουμπα στην άρνηση του ΚΚΕ να συμμετάσχει στη φιέστα που διοργανώθηκε προχθές στην ελληνική βουλή με προσκεκλημένο τον Ζελένσκι, στάση που όπως σημείωσε μέσα σε χειροκροτήματα δικαιώθηκε. «Είμαστε περήφανοι γιατί τα έδρανα του ΚΚΕ στην ελληνική βουλή ήταν άδεια, όταν μιλούσαν ο Ζελένσκι και οι ναζί του Αζόφ» τόνισε και ξεκαθάρισε πως «Αυτή η συνεπής στάση του ΚΚΕ, εκφράζει και την πραγματική αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας, που δοκιμάζεται από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η λάσπη κι οι λαθροχειρίες από τα ευρωΝΑΤΟΙκα επιτελεία που ταυτίζουν με τη Ρωσία, όποιον δεν ευθυγραμμίζεται με το ΝΑΤΟικο αφήγημα, δεν θα περάσουν!».

Εξίσου θερμή ήταν η υποδοχή και των αναφορών στη δράση του Κόμματος ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τους συγκεντρωμένους να στέλνουν το μήνυμα «Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!».

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε πως η κυβέρνηση της ΝΔ με την ουσιαστική συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων, κλιμακώνει την εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και αναφέρθηκε στη δράση του Κόμματος απέναντι σε αυτή: «Δυνάμεις του με μαχητικές κινητοποιήσεις σε λιμάνια που φιλοξενούν ΝΑΤΟικά αεροπλανοφόρα και φρεγάτες, σε σιδηροδρομικές γραμμές από όπου περνούν τρένα με ΝΑΤΟικά φορτία, στέλνουν παλικαρίσια το μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους ΝΑΤΟικούς μακελάρηδες, να μην χρησιμοποιηθεί το έδαφος, η θάλασσα και ο αέρας της Ελλάδας ως πολεμικό ορμητήριο. Απαιτούν κανένας φαντάρος ή αξιωματικός έξω από τα σύνορα. Να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους στους ελληνικούς σιδηρόδρομους, που αρνήθηκαν να “βάλουν πλάτη” στη μεταφορά ΝΑΤΟικού υλικού. Αυτή η πάλη και οι εστίες αγώνα μπορούν και πρέπει να πολλαπλασιαστούν», σημείωσε.

Με αφορμή και το επικείμενο δημοψήφισμα στη Δανία για την άρση της εξαίρεσής της από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που αφορά την ένταξη της χώρας στην αμυντική πολιτική της ΕΕ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η Δανία όπως και οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες «δεν ξύπνησαν τώρα εξαιτίας της ρωσικής εισβολής», όπως λέγεται, αλλά είναι προ πολλού ενταγμένες στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό.

«Η κυβέρνηση της Δανίας είναι χωμένη ”μέχρι τον λαιμό” στα ιμπεριαλιστικά σχέδια», επεσήμανε και πρόσθεσε πως «η απόφαση για δημοψήφισμα την 1η Ιούνη, με σκοπό την άρση αυτής της εξαίρεσης, σηματοδοτεί την πρόθεση της αστικής τάξης της Δανίας να εντείνει περαιτέρω την εμπλοκή της στους ευρωατλαντικούς πολεμικούς σχεδιασμούς, που θα πληρώσει ο δανέζικος λαός, όπως και οι Έλληνες μετανάστες και πάλι πολύ ακριβά. Το ”ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα σηματοδοτεί την αντίθεση στην επικίνδυνη εμπλοκή και υπογραμμίζει την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό με τον λαό στην εξουσία». 

«Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος εκτός από συνέχεια της ”εξωτερικής” πολιτικής του κάθε καπιταλιστικού κράτους, είναι η συνέχεια και της ”εσωτερικής” πολιτικής, της οικονομικής και κρατικής πολιτικής σε συνθήκες ”ειρήνης”», υπογράμμισε. «Όπως γίνεται πάντα, έτσι και τώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνε σχεδιασμούς του κεφαλαίου που προϋπήρχαν. Η ΕΕ και κυβερνήσεις στέλνουν τον βαρύ λογαριασμό της Ενέργειας, των καυσίμων, των τροφίμων και των στρατιωτικών εξοπλισμών για να τον πληρώσουν οι λαοί», σημείωσε και τόνισε πως δεν πρέπει να περάσει η επιχείρηση για προσαρμογή του λαού στα μέτρα που ορίζει η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.

«Σε όλα αυτά αποφασιστική απάντηση έδωσε η μεγάλη απεργία της Τετάρτης στην Ελλάδα, εφαλτήριο κλιμάκωσης της πάλης για να μην πληρώσει τα σπασμένα και πάλι ο λαός. Μετά την απεργία, αποκτούν νέα δυναμική τα αιτήματα για ανακούφιση του λαού», είπε, προσθέτοντας πως όλα αυτά τα αιτήματα και τους στόχους πάλης του λαϊκού κινήματος δεν μπορεί να τα προωθήσει, για να βρουν τη λύση τους, καμιά αστική κυβέρνηση οποιασδήποτε απόχρωσης, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στη Δανία, πουθενά στον καπιταλιστικό κόσμο, καθώς δεν υπάρχουν «σωτήρες», αλλά μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

«Είναι ώρα ευθύνης για να δυναμώσει η εργατική – λαϊκή παρέμβαση. Έλληνες μετανάστες να συμβάλλουν μαζί με τους κομμουνιστές και εδώ στη Δανία, για να αναδείξουν ότι ο πραγματικά προοδευτικός δρόμος σήμερα δεν είναι η ανέφικτη επιστροφή προς τα πίσω, σε ξεπερασμένες φάσεις του καπιταλισμού, αλλά να πάμε μπροστά», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «η πραγματική διέξοδος προς τα μπροστά είναι ο πολύμορφος αγώνας για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των λαών, στο δρόμο της ανατροπής της αστικής εξουσίας, για μια νέα σοσιαλιστική κοινωνία… Αυτός είναι ο δρόμος, για να μπει τέλος στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα, για τη συναδέλφωση των λαών. Αυτή είναι η πάλη στη σωστή πλευρά της Ιστορίας». 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...