Κορονοϊός: Ανησυχία για το XBB.1.5 (παραλλαγής Omicron) από τις ΗΠΑ

Κορονοϊός - ΗΠΑ - COVID-19 - Υγειονομικός
Φώτο Αρχείου

Ανησυχία προκαλεί το στέλεχος XBB.1.5 της παραλλαγής Omicron του κορονοϊού που συνδέεται με αύξηση των νοσηλειών στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Την ώρα που είναι σε έξαρση η covid-19 στην Κίνα, λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το ιδιαίτερα μεταδοτικό υποστέλεχος της Όμικρον XBB.1.5, το οποίο ευθύνεται για το 40% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία για την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ πρόκειται για το πλέον μεταδοτικό στέλεχος της Omicron έως τώρα η επικινδυνότητα του οποίου είναι υπό αξιολόγηση, με τα στοιχεία προς το παρόν να μην υποδυκνείουν πιο σοβαρή νόσηση. Έχει εντοπιστεί σε 29 χώρες και εμφανίζει 20% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα πλήττοντας περισσότερο τους ευάλωτους, ηλικιωμένους και μικρά παιδιά.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ εξέφρασε την ανησυχία του για ένα νέο υποστέλεχος της παραλλαγής Όμικρον. Έγραψε την Τετάρτη στο Twitter πως «ελπίζουμε ότι θα έχει περάσει ο χειμώνας προτού το στέλεχος αυτό εξαπλωθεί ανάμεσά μας» και ότι «παρακολουθούμε αν και σε ποιο βαθμό το XBB.1.5 έχει εμφανιστεί στη Γερμανία».

Το νέο υποστέλεχος της παραλλαγής Όμικρον δεν έχει εντοπιστεί στην Κίνα, σύμφωνα με τα δεδομένα που δόθηκαν επίσημα από τη χώρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η ανάλυση του κινεζικού CDC έδειξε υπεροχή των υποστελεχών BA.5.2 και BF.7, γεγονός που σημαίνει ότι η Omicron παραμένει η κυρίαρχη παραλλαγή του κορονοϊού.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...