Κορονοϊός: Ανησυχία με την εμφάνιση νέων κρουσμάτων σε Κίνα και Νότια Κορέα

Κορονοϊος

Τον μεγαλύτερο αριθμό νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων εδώ και σχεδόν δύο μήνες ανακοίνωσαν σήμερα η N. Κορέα και η Κίνα.

Η Νότια Κορέα, αποτελούσε τον Φεβρουάριο μια από τις μεγαλύτερες εστίες μόλυνσης στον κόσμο. Όμως οι αρχές κατάφεραν να ελέγξουν την κρίση θέτοντας σε εφαρμογή μια επιθετική στρατηγική «ιχνηλάτησης, τεστ και θεραπείας» για το οποίο επαινέθηκαν. Θεωρείται από πολλούς, πρότυπο στον αγώνα εναντίον της πανδημίας.

Την περασμένη εβδομάδα με τα μέτρα χαλάρωσης- απο την Τετάρτη, η ζωή άρχιζε να επανέρχεται σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς. Αρκετοί δημόσιοι χώροι, όπως μουσεία και γκαλερί έργων τέχνης, έχουν ήδη αρχίσει να υποδέχονται επισκέπτες ξανά, ενώ μόλις άρχισαν οι αγωνιστικές περίοδοι ορισμένων δημοφιλών επαγγελματικών αθλημάτων, όπως το μπέιζμπολ και το ποδόσφαιρο. Τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα.

Αλλά το Σαββατοκύριακο στη Σεούλ, στη γειτονική επαρχία Κιόνγκι και στην κοντινή πόλη Ιντσόν δόθηκαν εντολές να κλείσουν τα κλαμπ και τα μπαρ, καθώς οι αρχές φοβούνται δεύτερο κύμα μολύνσεων. Ως το πρωί της Δευτέρας, 85 κρούσματα συνδέθηκαν με 29χρονο που ήταν μολυσμένος αφού πήγε για να διασκεδάσει στις αρχές Μαΐου σε πέντε κλαμπ και μπαρ στην Ιτέουαν, προάστιο της Σεούλ, ανέφερε μέσω Twitter ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Παρκ Γουάν-σουν. Με το σύνολο των κρουσμάτων να φθάνει στους 10.909, σύμφωνα με τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC). 

Οι αρχές της πόλης προέτρεψαν όλους όσοι είχαν πάει στη συνοικία τις τελευταίες δύο εβδομάδες να υποβληθούν σε τεστ, ενώ οι υγειονομικές αρχές προσπαθούν να ιχνηλατήσουν «χιλιάδες ανθρώπους» που σύχνασαν σ΄αυτά τα νυχτερινά κέντρα.

Κίνα: Πέντε νέα κρούσματα στη Γουχάν 

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα, ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή υπήρξαν 17 νέα κρούσματα μόλυνσης στην ηπειρωτική Κίνα, τα επτά «εισαγόμενα», αύξηση που είναι η μεγαλύτερη από την 28η Απριλίου.

Τα επτά «εισαγόμενα» κρούσματα, όπως αναφέρονται τα κρούσματα απο ταξιδιώτες προερχόμενοι από το εξωτερικό, ήταν αυξημένα κατά πέντε σε σύγκριση με την προηγουμένη.

Από τα δέκα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα, τα πέντε αναφέρθηκαν στην Γουχάν, τη μεγαλούπολη όπου έκανε την εμφάνισή του ο SARS-CoV-2 στα τέλη του 2019. Πρόκειται για τα περισσότερα κρούσματα που ανακοινώνονται στη μητρόπολη από την 11η Μαρτίου. Τρία κρούσματα αναφέρθηκαν στην Τζιλίν, ένα στη Λιαονίνγκ και ένα στη Χεϊλονγκτζιάνγκ.

Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος, πάντα σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας. Ενω ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού που εντοπίστηκαν μειώθηκε σε 12, από 20 την προηγουμένη.

Το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανήλθε έτσι σε 82.918, ενώ ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 παρέμεινε αμετάβλητος στους 4.633, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών.

Η αναζωπύρωση αυτή τόσο στη Νότια Κορέα όσο και την Κίνα, καταγράφεται την ώρα που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να προχωρούν στη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού του πληθυσμό, εγείροντας ανησυχίες.

Δείτε ακόμα...