Κορονοϊός: Από Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια

EUROKINISSI

Ξεκινούν από την Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη οι εμβολιασμοί με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, που στοχεύουν στις υποπαραλλαγές του στελέχους «Όμικρον», όπως ανακοίνωσαν σήμερα η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Όπως έγινε γνωστό, η Ελλάδα έχει προμηθευτεί 400.000 δόσεις επικαιροποιημένων εμβολίων της «Prizer» και της «Moderna», με mRNA τεχνολογία και είναι αποτελεσματικά έναντι των υποπαραλλαγών του κορονοϊού «Όμικρον» 1, 2, 2.7 και 5.

Στα τέλη Σεπτέμβρη αναμένονται τα εμβόλια για τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5, για τα οποία αναμένεται έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μ. Θεοδωρίδου, «τα εμβόλια χορηγούνται σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε χρονικό διάστημα τριών μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου. Προτεραιότητα έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης», δηλαδή όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, άτομα ηλικίας 12-15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή χρονίων νοσημάτων, επαγγελματίες  Υγείας, άτομα που διαβιούν με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή υποκείμενο νόσημα καθώς και φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου από τον κορονοϊό. 

Επίσης, ανέφερε πως τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι μόνο για αναμνηστική δόση, μετά τη συμπλήρωση του αρχικού εμβολιασμού, ανεξάρτητα από ποιο εμβόλιο είχε γίνει, ενώ χορηγούνται σε χρονικό διάστημα τριών μηνών μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή τη νόσηση. Στόχος των νέων εμβολίων είναι η μείωση της μεταδοτικότητας των νέων παραλλαγών και η ενίσχυση της ανοσίας όπως είπε και πρόσθεσε ότι ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία για το ενδεχόμενο ετήσιου εμβολιασμού. 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...