Κορονοϊός: Αυστηροποιούνται τα μέτρα περιορισμού σε πλήθος χωρών λόγω της έξαρσης της πανδημίας

covid-19 - κορονοϊός

Οι συνολικές καταγεγραμμένες περιπτώσεις κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας στον κόσμο έχουν ξεπεράσει τα 88.5 εκατομύρια, έχοντας φτάσεις τα 88.560.978 ενώ οι θάνατοι αγγίζουν τα 2 εκατομύρια αφού έχουν καταγραφεί 1.907.707 θάνατοι από την COVID-19.

Στην Γερμανία σημειώθηκε χθες ρεκόρ θανάτων καθώς 1.188 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 38.795 νεκρούς. Ενώ προστέθηκαν 31.849 νέα κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 1.866.887 συνολικά.

Ο επικεφαλής της καγκελαρίας, Χέλγκε Μπράουν, προειδοποίησε ότι η χαλάρωση των μέτρων ενέχει τον κίνδυνο επιμήκυνσης του lockdown. Στο φόντο της μεγάλης δυσαρέσκειας για το γεγονός ότι ορισμένα ομοσπονδιακά κρατίδια απομακρύνονται ήδη από τις πρόσφατες κοινές αποφάσεις που έλαβαν με την καγκελάριο Μέρκελ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Δραματική παραμένει η κατάσταση και στις ΗΠΑ με νέο τραγικό ρεκόρ με 3.999 θανάτους εξαιτίας της Covid-19 σε 24 ώρες,την ώρα που τόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων όσο και των ανθρώπων που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία, δεν έχουν προηγούμενο. Με τα πάνω από 265.000 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2,επιβεβαιώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρεςο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 22.132.045 και οι θάνατοι τις 374.124.

Οι ΗΠΑ, όπου η επιβολή περιοριστικών μέτρων επαφίεται στις πολιτειακές και στις τοπικές αρχές, πρακτικά εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην εκστρατεία εμβολιασμού, που άρχισε στα μέσα Δεκεμβρίου, για να δοθεί τέλος στην πανδημία.

Η Ουγγαρία χθες κατέγραψε 334.836 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 10.325 θανάτους. Ενώ περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, λιγότεροι απ’ ό,τι σε προηγούμενα διαστήματα, αλλά το σύστημα υγείας εξακολουθεί να δέχεται πίεση.

Έτσι, σύμφωνα με τισ χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού η χώρα παρατείνει έως την 1η Φεβρουαρίου τους υφιστάμενους περιορισμούς για τον περιορισμό των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, οι οποίοι περιλαμβάνουν νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ο Ορμπάν επέκρινε την προμήθεια εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επαίνεσε τη Βρετανία, η οποία ακολούθησε τον δικό της δρόμο και διαπραγματεύτηκε απευθείας με τις φαρμακοβιομηχανίες.

Παράλληλα η Αυστραλία θα απαιτεί από όλους τους ξένους ταξιδιώτες να είναι αρνητικοί σε διαγνωστικό τεστ για την COVID-19, πριν την επιβίβαση τους σε πτήσεις προς τη χώρα, όπως δήλωσε σήμερα, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, καθώς ενισχύθηκαν τα μέτρα που εφαρμόζονται στα ταξίδια ώστε να προληφθεί η εξάπλωση του βρετανικού στελέχους του κορονοϊού.

Παράλληλα, η χώρα θα μειώσει κατά 50% το ανώτατο όριο διεθνών αφίξεων σε μερικές από τις πολιτείες της μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε ο Μόρισον. Να σημειωθεί ότι έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 28.571 κρούσματα και 909 θάνατοι με πληθυσμό 25.653.312.

Αλλά και στο Ισραήλ αυστηροποιούνται τα περιοριστικά μέτρα καθώς το κοινοβούλιο ενέκρινε χθες Πέμπτη την παράταση των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται στη χώρα ως την 21η Ιανουαρίου και την επιβολή νέων, μετά την αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Τίθενται εξάλλου νέα μέτρα με ισχύ από σήμερα Παρασκευή: τα περισσότερα σχολεία, που ως εδώ παρέμεναν ανοικτά, κλείνουν τις πόρτες τους· ενώ ο αριθμός των εργαζομένων που θα επιτρέπεται να πηγαίνουν στους χώρους δουλειάς θα μειωθεί περαιτέρω. Επιπλέον περιορισμοί επιβάλλονται ακόμη στις μετακινήσεις και τα ταξίδια. Θα επιτρέπεται να αναχωρούν από το Ισραήλ μόνον όσοι είχαν αγοράσει αεροπορικό εισιτήριο πριν από την 7η Ιανουαρίου.

Το Ισραήλ των περίπου εννέα εκατομμυρίων κατοίκων επισήμως έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο πάνω από 466.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 3.527 θανάτους εξαιτίας της COVID-19. Ο εμβολιασμός είναι σε εξέλιξη με δύο εκατομμύρια ανθρωπους να έχουν λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους ως τα τέλη Ιανουαρίου σύμφωνα με τις αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, cnn.gr

Δείτε ακόμα...