Κορονοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα, η κυβέρνηση απλώς κάνει συστάσεις

Rapid test για κορονοϊό από στέλεχος του ΕΟΔΥ
RAPID TEST ΣΤΟΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Για έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού, το επόμενο διάστημα έκανε λόγο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, μιλώντας σήμερα, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. 

Συγκεκριμένα, προέβλεψε πως θα υπάρξει αύξηση κατά 20% λόγω της παραλλαγής JN.1 του κορονοϊού, που μεταδίδεται εύκολα και λόγω του συγχρωτισμού τις μέρες των γιορτών. 

Οσον αφορά τα νοσοκομεία, σημείωσε πως η κατάσταση γίνεται πιεστική αναφέροντας «Υπάρχει μια σημαντική πίεση δηλαδή πάνω από τους χίλιους πεντακόσιους ασθενείς που είναι στο νοσοκομείο, είτε σε απλή κλίνη, είτε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, είτε σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Είναι γύρω στους 90 οι άνθρωποι που έχουν μπει στη ΜΕΘ. Η πλειοψηφία από αυτούς είναι διασωληνωμένοι».  Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, παρατηρείται αύξηση κατά 40% στα νοσοκομεία. 

Από την πλευρά του ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ανέφερε ότι την τελευταία εβδομάδα του χρόνου καταγράφηκε αύξηση στο φορτίο του κορονοϊού στα λύματα της Αττικής, έως και 90% και προέβλεψε πως η αποκλιμάκωση θα έρθει μετά από 2 με 3 εβδομάδες. Σημείωσε επίσης, πως εκτός του κορονοϊού, πολύ μεγάλη αύξηση παρατηρείται και στο ιικό φορτίο άλλων αναπνευστικών ιών της γρίπης τύπου Α και του συγκυτιακού ιού, γεγονός που δημιουργεί ένα «αρκετά σοβαρό κοκτέιλ».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεν λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας ούτε και ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας, αλλά  περιορίζεται σε απλές συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και Μέσα Μεταφοράς, καταφεύγοντας στη γνωστή τακτική της «ατομικής ευθύνης». 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...