Η Ιαπωνία προστίθεται στον κατάλογο των χωρών που επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα στους επιβάτες που προέρχονται από την Κίνα, παρά τις αντιδράσεις του Πεκίνου που κάνει λόγο για πολιτική διακρίσεων σε βάρος των Κινέζων.
Συγκεκριμένα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εντείνει από την ερχόμενη Κυριακή τα μέτρα ελέγχου για την COVID-19 στα σύνορα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, επικαλούμενος αυξημένα περιστατικά νόσησης με βάση αποτελέσματα των τεστ για κορονοϊό που διενεργήθηκαν σε ταξιδιώτες από την Κίνα τις τελευταίες ημέρες και παρόμοια μέτρα σε άλλες χώρες.
Τα επιπρόσθετα μέτρα περιλαμβάνουν την υποχρέωση αρνητικού τεστ πριν από την επιβίβαση επιβατών σε απευθείας πτήσεις από την Κίνα, δήλωσε σήμερα ο Κισίντα, σε μια ενίσχυση των μέτρων που εγκρίθηκαν στις 30 Δεκέμβρη.
Η Ιαπωνία θα συνεχίσει να ζητάει από τις αεροπορικές εταιρείες να περιορίσουν τις επιπρόσθετες πτήσεις από την Κίνα, δήλωσε σε πρωτοχρονιάτικη συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
«Οι απαραίτητοι περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν, καθώς λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποτρέψουμε τις μολύνσεις», πρόσθεσε ο Κισίντα.
Σύμφωνα με καταμέτρηση του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας, οι 53 από τους 56 διεθνείς ταξιδιώτες που βρέθηκαν θετικοί στην COVID κατά την άφιξή τους στα αεροδρόμια χθες, Τρίτη, ήταν από την Κίνα.
Τη Δευτέρα και οι 26 επισκέπτες με θετικά αποτελέσματα τεστ ήταν από την Κίνα.
Οι περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν διενέργεια τεστ πριν από την αναχώρηση για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, ανέφερε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το Πεκίνο χαρακτήρισε «μέτρο διάκρισης» τέτοιους περιορισμούς, που επέβαλαν επίσης η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ άλλων.
Αντίθετη στα μέτρα η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) δήλωσε ότι η επιβολή της διενέργειας τεστ για την Covid σε ταξιδιώτες από την Κίνα από έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών αποτελεί μια «παρορμητική» και «αναποτελεσματική» ενέργεια.
«Πολλές χώρες υιοθετούν τεστ για Covid-19 και άλλα μέτρα για ταξιδιώτες από την Κίνα, όταν ο ιός κυκλοφορεί ήδη ευρέως εντός των συνόρων τους. Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να βλέπουμε αυτή την παρορμητική επαναφορά των μέτρων, τα οποία έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε ο Γουίλι Γουόλς, γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ.
Ο οργανισμός, ο οποίος εκπροσωπεί 300 εταιρείες που αντιστοιχούν συνολικά στο 83% της παγκόσμιας εναέριας κυκλοφορίας, ισχυρίστηκε πως μελέτες έχουν δείξει ότι «η δημιουργία εμποδίων στα ταξίδια δεν αλλάζει τίποτα στην κορύφωση της εξάπλωσης των μολύνσεων. Το μόνο που πιθανόν να συμβεί είναι οι περιορισμοί να καθυστερήσουν αυτή την κορύφωση κατά μερικές ημέρες».
Σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, ο κλάδος των αερομεταφορών διαθέτει τα «απαραίτητα εργαλεία» για να αντιμετωπίσει τον ιό «χωρίς να καταφύγει σε αναποτελεσματικά μέτρα που περιορίζουν τα διεθνή ταξίδια, βλάπτουν τις οικονομίες και καταστρέφουν θέσεις εργασίας».