Κορονοϊός: Ενισχύονται οι περιορισμοί στην Ευρώπη

ιταλία κορονοϊός

Η Ιταλία ξεπέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων· η Βρετανία τους 50.000 νεκρούς. Ένας στους τέσσερις νέους θανάτους στη Γαλλία αποδίδεται πλέον στην Covid-19. Η Αυστρία έσπασε ρεκόρ με περισσότερα από 9.500 κρούσματα σε 24 ώρες. Το δεύτερο κύμα των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό αυξάνεται διαρκώς, υποβάλλοντας τα εθνικά συστήματα υγείας σε δοκιμασία, παρά την είδηση ότι θα είναι σύντομα διαθέσιμο εμβόλιο προκαλώντας κάποια αισιοδοξία.

Γαλλία

Ο ένας στους τέσσερις θανάτους στη Γαλλία την τρέχουσα περίοδο αποδίδεται στον κορονοϊό, ενώ κάθε 30 δευτερόλεπτα, ένας άνθρωπος εισάγεται σε νοσοκομείο προσβεβλημένος από την Covid-19, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπλέον αυστηρά μέτρα.

Χθες ωστόσο, ο αριθμός νέων κρουσμάτων κατέγραψε εντυπωσιακή πτώση με 23.794 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες. Έγιναν επίσης μόνο 24 εισαγωγές σε νοσοκομεία (από 737) και μόνο 4 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (από περισσότερες από 100 την περασμένη εβδομάδα).

γαλλία κορονοϊός

Γερμανία

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους ανακοίνωσε προχθές Πέμπτη πως οι κανόνες που έχουν επιβληθεί για τη συγκράτηση της πανδημίας θα παραμείνουν σε ισχύ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νοσηλευτές θετικοί στον κορονοϊό, αλλά ασυμπτωματικοί, να εξακολουθήσουν να εργάζονται, εάν υπάρξει επείγουσα ανάγκη. Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στις υγειονομικές δομές της χώρας γίνεται ολοένα οξύτερο.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 22.461 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 775.556. Το ίδιο διάστημα, ακόμη 178 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 12.378 νεκρούς.

Ιταλία

Η Ιταλία ξεπέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων κορονοϊού. Γιατροί και νοσηλευτές απηύθυναν την Τετάρτη δραματική έκκληση σχετικά με τη δυνατότητα των ιταλικών νοσοκομείων να περιθάλψουν νέους ασθενείς με κορονοϊό υπογραμμίζοντας πως «τα νοσοκομεία είναι στο χείλος της κατάρρευσης λόγω έλλειψης προσωπικού και κλινών». Μόνο χθες καταγράφηκαν 40.902 νέα κρούσματα κορονοϊού και 550 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

ιταλία κορονοϊός

Βρετανία

Η Βρετανία ξεπέρασε τους 50.000 νεκρούς από κορονοϊό την Τετάρτη και έγινε η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την Covid-19 στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δώσει εντολή στον πληθυσμό της Αγγλίας να μείνει στο σπίτι για έναν μήνα, για να επιβραδυνθούν οι μολύνσεις κατά το δεύτερο κύμα.

Ισπανία

Την Πέμπτη, η χώρα ξεπέρασε το όριο των 40.000 θανάτων από τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας. Η χώρα κατέγραψε 311 νέους θανάτους, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τον νέο κορονοϊό να ανέρχεται πλέον σε 40.105 από την αρχή της πανδημίας.

Από τις 23 Νοεμβρίου, η Ισπανία θα ζητάει από όσους φθάνουν αεροπορικώς από χώρες υψηλού κινδύνου μόλυνσης από τον κορονοϊό να έχουν κάνει τεστ σε διάστημα 72 ωρών πριν από την άφιξή τους και να είναι αρνητικό. Η χώρα ξεπέρασε το όριο των 40.000 νεκρών.

σπανία κορονοϊός

Πορτογαλία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα νέου κορονοϊού στην Πορτογαλία ξεπέρασαν το ορόσημο των 200.000, με τον αριθμό των νέων μολύνσεων ημερησίως να ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις στο ήδη ευάλωτο σύστημα υγείας της χώρας. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 2.799 ασθενείς, αριθμός ρεκόρ, ενώ 388 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Η χώρα των 10 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 204.664 κρούσματα και 3.250 θανάτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...