Κορονοϊός: Η εικόνα διεθνώς

Μέχρι στιγμής, με βάση τα καταγεγραμμένα στοιχεία, ο τραγικός απολογισμός της πανδημίας ανέρχεται σε 283.978 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Περισσότερα από 4.148.350 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί, σε 195 χώρες και εδάφη. Με τον αριθμό αυτό να μην αποτελεί το πραγματικό μέγεθος, αφού πολλές χώρες εξετάζουν μόνο τα κρούσματα που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Πάνω από 1.396.200 άνθρωποι που ασθένησαν από τον ιό, έχουν ιαθεί.

ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 830 νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες, ως χθες βράδυ. Την προηγουμένη είχαν χάσει τη ζωή τους 776 άνθρωποι.  Είναι πάντως πολύ νωρίς για να ειπωθεί εάν αυτή η επιβράδυνση αποτελεί πραγματικά τάση. Παρά τη μείωση που εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες, οι ΗΠΑ έφτασαν να μετρούν πάνω από 81.000 θανάτους. Ενώ τα συνολικά κρούσματα είναι πάνω από 1.373.442.

Υπολογίζεται πως τον Απρίλη 20.5 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους, με τον αριθμό αυτό να αποτελεί ρεκόρ μετά την ύφεση του 1929.

Μ. Βρετανία

Η Βρετανία κατέγραψε 210 νέους θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο, με το συνολικό απολογισμό των νεκρών να ανέρχεται σε πάνω από 32.065. Τα κρούσματα ανέρχονται σε 223.060. Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν στοιχεία των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Σκωτίας και περιλαμβάνουν τους θανάτους σε όλα τα ιδρύματα έπειτα από την πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στην δημοσιότητα το σχέδιο εξόδου από το lockdown. Μεταξύ άλλων προβλέπει πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι όταν αυτό είναι δυνατόν. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα ΜΜΜ, ειδικά τις ώρες αιχμής, ενώ προτρέπονται οι πολίτες να κινούνται με τα πόδια ή με ποδήλατο, όταν αυτό είναι εφικτό. Συνίσταται μάσκα σε κλειστούς χώρους. Πλέον όλοι μπορούν να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Τα σχολεία προβλέπεται να ανοίξουν για περισσότερα παιδιά από την 1η Ιουνίου. Τα μη αναγκαία καταστήματα θα ανοίξουν σταδιακά από την 1η Ιουνίου. Μετά τις 4 Ιουλίου θα μπορέσουν να ανοίξουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Ιταλία

Συνεχίζεται με πτωτικούς ρυθμούς η εξάπλωση του ιού στην Ιταλία, με 744 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, φτάνοντας τα 219.814 . Οι νέοι θάνατοι είναι 179 φτάνοντας τους 30.739 σύνολο. Έχουν αναρρώσει 106.587, ενώ 999 βρίσκονται σε ΜΕΘ καθώς εξήλθαν 28. Αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν λιγότεροι από 1000 στις ΜΕΘ από τις 10 Μαρτίου.

Παράλληλα συνεχίζεται η αυστηρή επιτήρηση στους δρόμους, ενώ όσοι κυκλοφορούν θα πρέπει να δικαιολογήσουν την έξοδό τους. Η κυκλοφορία εκτός πόλεων στο μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας απαγορεύεται ακόμα.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ανήγγειλε χθες Δευτέρα ότι θα δώσει στις περιφέρειες τη δυνατότητα να άρουν τα περιοριστικά μέτρα, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει στην άρση αυτών την ερχόμενη εβδομάδα.

Ισπανία

Χθες σημειώθηκε μείωση στον ημερήσιο απολογισμό των θανάτων στην Ισπανία, με αυτούς που καταγράφηκαν να ανέρχονται σε 123. Όπως ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Υγείας, ο αριθμός αυτός είναι ο χαμηλότερος εδώ και επτά εβδομάδες. Ο συνολικός αριθμός πλέον ανέρχεται σε 26.744.

Το lockdown άρθηκε χθες μόνο σ’ ένα μέρος της χώρας. Σε μεγάλες πόλεις, όπως η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, εξακολουθούν να ισχύουν αυστηροί περιορισμοί.

Γαλλία

Στη Γαλλία καταγράφηκαν 263 θάνατοι τις τελευταίες ώρες. Αυτό αποτελεί μεγάλη άνοδο εκ νέου, έπειτα από ημέρες πτώσης ρεκόρ. Συνολικά, από την 1η Μαρτίου, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 26.643 θάνατοι, σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση Υγείας της Γαλλίας (DGS). Πρόκειται για τον πέμπτο κατά σειρά υψηλότερο απολογισμό έπειτα από εκείνους των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.  Ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών συνεχίζει να μειώνεται με 64 λιγότερους ασθενείς στις ΜΕΘ με το σύνολο στους 2.712 έναντι περισσότερων από 7.000 στις αρχές Απριλίου, στην κορύφωση της επιδημίας. 

Χθες ήταν η πρώτη μέρα της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας. Η DGS υπενθυμίζει τη σημασία να τηρούνται «όλα τα μέτρα προστασίας, μεταξύ αυτών η χρήση της μάσκας στους χώρους με πολύ κόσμο». Ενώ υπογραμμίζει πως «η επιδημία παραμένει ενεργή και εξελισσόμενη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, cnn.gr

Δείτε ακόμα...