Κορονοϊός: Η εικόνα στον κόσμο

Μικροβιολογικό εργαστήριο

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως έχουν ανέλθει στα 5.306.158, από τα οποία οι 340.040 πρόκειται για θανάτους και τα 2.160.039 για αναρρώσεις. Ακολουθεί η εικόνα της πανδημίας στις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμιώς:

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ανέλθει στο 1.645.094 ενώ οι θάνατοι πλησιάζουν τις 100.000, φτάνοντας τις 97.647. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προγραμματίζουν μαζικές δοκιμές εμβολίων με τη συμμετοχή περισσότερων από 100.000 εθελοντών και περίπου μισής δωδεκάδας από τα πιο υποσχόμενα εμβόλια σε μια προσπάθεια να παραδώσουν το πιο ασφαλές και αποτελεσματικό μέχρι το τέλος του 2020. Παράλληλα σε μια πρόσφατη έρευνα υποστηρίζεται ότι το φάρμακο κατά της ελονοσίας, η υδροξυχλωροκίνη, το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι πήρε για να προστατεύσει από τον κορονοϊό, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό.

Βραζιλία

Στην Βραζιλία, που εξελίσσεται ως το νέο επίκεντρο της πανδημίας είναι πλέον η δεύτερη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως με αυτά να έχουν φτάσει τις 332.382, από τα οποία οι 21.116 πρόκειται για θανάτους. Ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος με δεδομένο ότι τα τεστ που διεξάγονται είναι ελάχιστα, καθώς αντιστοιχούν 3.462 ανά εκατομμύριο πληθυσμού ενώ η αντίστοιχη αναλογία στις ΗΠΑ είναι 42.050 και στην Ισπανία 64.977 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η πανδημία στις χώρες της Λατινικής Αμερικής εκτιμάται ότι δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της καμπύλης, εφόσον οι νέες περιπτώσεις και οι θάνατοι αυξάνονται καθημερινά.

Ρωσία

Στην Ρωσία, έχουν επιβεβαιωθεί 326.448 θάνατοι και 3.249 θάνατοι, αντιστοιχούν 22 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ενώ σύμφωνα με ειδικούς το ποσοστό θανάτων αναμένεται να αυξηθεί αυτό τον μήνα καθώς οι θάνατοι αυξάνονται καθημερινά στην χώρα. Όπως σημειώθηκε η αιχμή της θνησιμότητας καθυστερεί συνήθως κατά δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την κορύφωση των νοσηλευομένων.

Ισπανία

Στην Ισπανία έχουν επιβεβαιωθεί 281.904 κρούσματα, από τα οποία οι 28.628 πρόκειται για θανάτους. Στην Μαδρίτη και την Βαρκελώνη, τις πόλεις που είχαν “χτυπηθεί” περισσότερο από την πανδημία, από την Δευτέρα θα επιτραπεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και οι συγκεντρώσεις μέχρι 10 ατόμων. Ακόμη, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι γκαλερί τέχνης και τα μουσεία μπορούν να ανοίξουν εκ νέου με χωρητικότητα όχι περισσότερο από το ένα τρίτο. Σε άλλες πόλεις με μικρότερο πληθυσμό τα μέτρα θα χαλαρώσουν ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Τα ταξίδια μεταξύ επαρχιών παραμένουν απαγορευμένα.

Μεγάλη Βρετανία

Στην Μεγάλη Βρετανία ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει ανέλθει στις 254.195, ενώ οι θάνατοι έχουν φτάσει τις 36.393. Από τις 8 Ιουνίου όσοι φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να απομονωθούν για 14 ημέρες για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, δήλωσε η κυβέρνηση. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ενημερώσουν την κυβέρνηση που θα περάσουν την 14ημερη καραντίνα με την επιβολή μέσω τυχαίων επιτόπιων ελέγχων και 1.000 £ πρόστιμο για τους παραβάτες στην Αγγλία. Το μέτρο λαμβάνεται τώρα που ο ιός είναι σε ύφεση στην χώρα, καθώς το προηγούμενο διάστημα δε θα είχε νόημα σύμφωνα την κυβέρνηση.

Πηγές: dw.com, bbc.com, reuters.com

Δείτε ακόμα...