Κορονοϊός: Η εξέλιξη της πανδημίας στον κόσμο

Την Τρίτη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον νέο κορονοϊό ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια παγκοσμίως και οι θάνατοι τις 170.000, από τους οποίους τα 2/3 καταγράφονται στην Ευρώπη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η εξάπλωση του κορονοϊού επιβραδύνεται.

ΗΠΑ

Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί έφτασαν τις 803.536 και οι θάνατοι τις 43.656 με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Peter Navaro, να επαναφέρει τις κατηγορίες προς την Κίνα για το ότι απέκρυψε πληροφορίες για τα πρώτα κρούσματα για να έχει το εμπορικό προβάδισμα στην εύρεση του εμβολίου. Παράλληλα πραγματοποιούνται απεργίες και διεκδικήσεις από νοσηλευτές και εργαζόμενους στην Amazon για τις συνθήκες εργασίας και την ανεπάρκεια μέσων προστασίας. Δίπλα σε αυτούς υπάρχουν και κινητοποίησεις ακροδεξιών ομάδων για την άρση των μέτρων περιορισμού.

Μεγάλη Βρετανία

Τις 129.044 έχουν φτάσει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Μ. Βρετανία και τις 17.337 οι καταγεγραμμένοι θάνατοι. Στους θανάτους δεν καταγράφονται περιπτώσεις σε κέντρα φροντίδας, ιδιωτικές κατοικίες και ξενώνες. Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι ο αριθμός των θανάτων ήταν πάνω από 40% υψηλότερος από τα ημερήσια στοιχεία της κυβέρνησης στις 10 Απριλίου, θέτοντας τη χώρα μεταξύ των χειρότερων, από άποψη θανάτων, στην Ευρώπη.

Γερμανία

Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί φτάνουν τις 148.007 και οι θάνατοι τις 4.939. Ένας λόγος για τα χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας στην Γερμανία σε σχέση και με τις υπόλοιπες χώρες θεωρείται ότι είναι η υπάρξει περισσότερων κλινών ΜΕΘ. Διατίθενται 33,9 κρεβάτια εντατικής θεραπείας για 100.000 κατοίκους, ενώ το ποσοστό για τη Γαλλία είναι 16,3 και για την Ιταλία 8,6. Ωστόσο αυτό έχει πυροδοτήσει εκ νέου συζήτηση από οικονομολόγους, που εστιάζει στο ότι υπάρχει υπερβολική προσφορά νοσοκομειακών κρεβατιών που είναι ακριβό και περιττό. Όλα μπαίνουν στο ζύγι κόστους-οφέλους, ακόμη και οι ανθρώπινες ζωές.

Γαλλία

Στην Γαλλία οι θάνατοι έφτασαν τις 21.000 την Τρίτη με τα κρούσματα να καταγράφονται στις 117.324. Ωστόσο ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται μειώνεται τις τελευταίες 7 ημέρες. Το lockdown, που έχει εφαρμοστεί εδώ και 5 εβδομάδες, θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 11 Μάη. Μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας τα παιδιά θα επιστρέψουν στο σχολείο σταδιακά και σε πολύ μικρότερες τάξεις προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.

Ιταλία

Στην γειτονική χώρα τα συνολικά κρούσματα έχουν φτάσει τις 183.957, από τα οποία τα 24,648 είναι θάνατοι και τα 51.600 πρόκειται για ασθενείς που έχουν ιαθεί. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 141 θάνατοι γιατρών. Ο πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, δήλωσε την Τρίτη ότι απαιτούνται κοινωνικές αποστάσεις και μάσκες προσώπου στη δεύτερη φάση της έκτακτης ανάγκης του κορονοϊού έως ότου ένα εμβόλιο είναι έτοιμο για χρήση. Τα σχέδια για σταδιακή άρση των μέτρων γίνεται στο φόντο των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για καθίζηση της οικονομίας της Ιταλίας και με τον Conte να υπογραμμίζει ότι το σχέδιο της ΕΕ κινδυνεύει ειδικά μετά την απόρριψη της πρότασης για έκδοση ευρωομολόγων.

Ισπανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τις 204.178 και οι θάνατοι τις 21.282 στην Ισπανία. Η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία επέτρεψε σε ορισμένες βιομηχανίες να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Ωστόσο, δεν είναι δεδομένο ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και το ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης είναι πιθανό.

[Πηγές: bbc.com, reuters.com, ansa.it, dw.com]

Δείτε ακόμα...