Κορονοϊός: Η πορεία εξέλιξης του ιού στον κόσμο

Κορονοϊός
Πηγή: Eurokinissi

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως έχουν ανέλθει στα 5.520.730, από τα οποία οι 347.014 πρόκειται για θανάτους και τα 2.313.189 για αναρρώσεις. Ακολουθεί η εικόνα της πανδημίας στις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμιώς:

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ανέλθει στο 1.686.436 ενώ οι θάνατοι πλησιάζουν τις 100.000, φτάνοντας τις 99.300. Την περασμένη εβδομάδα, 11 πολιτείες ανέφεραν ρεκόρ νέων περιπτώσεων. Δεν είναι σαφές εάν οι περιπτώσεις αυξάνονται από περισσότερα τεστ που γίνονται ή από ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Και οι 50 πολιτείες έχουν χαλαρώσει σε κάποιο βαθμό τους περιορισμούς λόγω κορoνοϊού. Σε ορισμένες πολιτείες, όπως το Ιλλινόις και η Νέα Υόρκη, τα εστιατόρια και τα κομμωτήρια παραμένουν κλειστά. Σε πολλές νότιες πολιτείες, οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι ανοιχτές, με περιορισμούς στην χωρητικότητα.

Βραζιλία

Στην Βραζιλία, τα κρούσματα έχουν φτάσει τις 365.213(+1,595), από τα οποία οι 22.746 (+30) πρόκειται για θανάτους. Η επιμονή του Μπολσονάρο στη δυναμική της υδροξυχλωροκίνης και η παραβίαση των εντολών για λήψη περιοριστικών μέτρων “απομάκρυναν” δύο υπουργούς υγείας σε ένα μήνα, και οι δύο εκπαιδευμένοι γιατροί. Ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, στρατηγός του στρατού, εξέδωσε οδηγίες αυτήν την εβδομάδα για την επέκταση της χρήσης της υδροξυχλωροκίνης σε περιπτώσεις κορονοϊού. O Λευκός Οίκος δήλωσε την Κυριακή ότι περιορίζει τα ταξίδια από τη Βραζιλία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ρωσία

Στην Ρωσία, έχουν επιβεβαιωθεί 353.427(+8,946) κρούσματα και 3.633 (+92) θάνατοι. Ενώ στην Μόσχα ξεκίνησαν τεστ σε χιλιάδες τυχαία επιλεγμένους κατοίκους για αντισώματα κορονοϊού στο πλαίσιο μαζικής εξέτασης. Οι αρχές ελπίζουν ότι τα δειγματοληπτικά τεστ θα τους βοηθήσουν να προσδιορίσουν πότε είναι ασφαλές να άρουν το lockdown της πόλης.

Ισπανία

Στην Ισπανία έχουν επιβεβαιωθεί 282.852 κρούσματα, από τα οποία οι 28.752 πρόκειται για θανάτους. Οι πόλεις της Ισπανίας που πλήττονται περισσότερο, η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, θα αρχίσουν σήμερα να χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού. Οι κάτοικοι σε μικρό αριθμό θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε εκκλησίες, μουσεία και καταστήματα. Το πολύ 10 άτομα θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται ιδιωτικά. Όμως άλλοι περιορισμοί θα συνεχιστούν, με μόνο δύο άτομα ηλικίας 14 έως 70 ετών να μπορούν να ασκούνται μαζί και μόνο τα πρωινά και τα βράδια. Ενώ οι γονείς μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους μόνο περιπάτους σε περιορισμένες ώρες.

Μεγάλη Βρετανία

Στην Μεγάλη Βρετανία ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει ανέλθει στις 259.559, ενώ οι θάνατοι έχουν φτάσει τις 36.793. Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να σώσει μεγάλες βρετανικές εταιρείες που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία του κορονοϊού. Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή διάφορες πρωτοβουλίες για να βοηθήσει τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν την πανδημία, όπως προγράμματα δανείων, αναβολή των πληρωμών φόρου και το επόμενο σύστημα, το οποίο επιτρέπει στους εργαζόμενους να λαμβάνουν το 80% του μισθού τους που καταβάλλει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οκτώ εκατομμύρια εργαζόμενοι καλύπτονται από το πρόγραμμα που παρατάθηκε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Η ανησυχία αυξάνεται καθώς ορισμένες μεγάλες εταιρείες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακόμη και μετά τη χρήση αυτών των επιλογών.

Πηγές: dw.com, bbc.com, reuters.com

Δείτε ακόμα...