Κορονοϊός : Ο εχθρός θερίζει… στο έδαφος της εμπορευματοποιημένης υγείας

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Φωτό αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Η μάχη κατά του ιού – παρά τον περιορισμό σχεδόν της μισής ανθρωπότητας στο σπίτι – σφυροκοπά ανελέητα, βρίσκοντας “εύφορο έδαφος” στην εμπορευματοποιημένη υγεία.

Στην Ευρώπη, η επιδημία κορυφώνεται, ενώ στις ΗΠΑ συνεχίζει σαν χείμαρρος. Σχεδόν 37.000 άνθρωποι έχουν χαθεί διεθνώς, ανάμεσα τους ένα μωρό. 11.500 θάνατοι στην Ιταλία , 812 νέοι θάνατοι στην Ισπανία σε ένα 24ωρο, φτάνοντας στους 7.340.

Στη Γαλλία, 3.000 έχουν υποκύψει στα νοσοκομεία. Το “χτύπημα” της πανδημίας στην Ευρώπη, οδηγεί τις καπιταλιστικές οικονομίες σε “βαθιά κρίση” το 2020, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η “ατμομηχανή” της Ευρώπης, η Γερμανία, ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 0,8% το 2020.

Ενώ στη Νέα Υόρκη, που χτυπιέται από την πανδημία μετρώντας 36.000 κρούσματα και 790 νεκρούς, η Γουόλ Στριτ έκλεισε με “άνοδο”.

Στην Ευρώπη, οι αγορές περιόρισαν τις ζημιές τους, ή πέρασαν στο “πράσινο” παρά τις όποιες δυσοίωνες προβλέψεις. Φρόντισαν γι’ αυτό και τα παχυλά κρατικά κονδύλια που βγήκαν από τις τσέπες των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δίνοντας μια άνιση μάχη με λίγα όπλα στην εμπορευματοποιημένη υγεία, φτάνει στα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Πάνω από 3,4 δις άνθρωποι είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό (44% του παγκόσμιου πληθυσμού). Χτες Δευτέρα, ο δείκτης Μπρεντ έκλεισε στα 22,76 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο των τελευταίων 17 ετών, ενώ το WTI έφτασε στα 20 δολάρια το βαρέλι. Τα μονοπώλια “ανησυχούν” και ετοιμάζονται για νέο γύρο ενίσχυσης τους, πάνω στις πλάτες των λαών.

Έτσι είναι στις καπιταλιστικές κρίσεις, είτε υγειονομικές ή οικονομικές . Κάποιοι κλάδοι ή μονοπώλια θα πληγούν, ενώ άλλοι θα ενισχυθούν. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως, η ζημιά και το κέρδος των επιχειρήσεων, θα βγουν από την πλάτη των λαών.

Σε όλο τον κόσμο, ακούγονται κάποιοι να λένε “προσευχηθείτε”, αναβιώνοντας μεσαιωνικές κραυγές. Όμως κάπου στην Τουρκία κάποιος λέει “ο φτωχός θα την πληρώσει, ο πλούσιος έχει λεφτά”. Ενώ ένας άλλος, σε άλλη χώρα σε μια στάση λεωφορείου για την δουλειά, λέει “δε μπορώ να θρέψω την οικογένειά μου αν δεν πάω να δουλέψω”.

Ναι, αυτός είναι ο καπιταλισμός, αυτά και τα βάσανα που επιφέρει. Ο εργάτης βγαίνει στην “πυρά” του εργοστασίου, της επιχείρησης, του λεωφορείου, της ανύπαρκτης υγείας, του φόβου.

Και η περίπτωση της πανδημίας, αναδεικνύει την ανωτερότητα του σοσιαλισμού σε όλους τους τομείς της παραγωγικής και κοινωνικής δραστηριότητας. 

Καταδεικνύει την αναγκαιότητα της ταξικής πάλης ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, για την δική του εξουσία και οικονομία.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...