Κορονοϊός: Οι εξελίξεις διεθνώς

Η πανδημία έχει προκαλέσει τουλάχιστον 313.266 θανάτους παγκοσμίως. Περισσότερα από 4.722.233 κρούσματα έχουν επισήμως διαγνωστεί, με 1.813.020 ανθρώπους να έχουν θεραπευτεί.

ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ καταγράφει 90.113 θανάτους και 1.507.773 κρούσματα. Ο Τραμπ δήλωσε χθες πως η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει προτάσεις σχετικά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μέσα σε αυτές και μία όπου οι ΗΠΑ θα πληρώνουν περίπου το 10% της προηγούμενης οικονομικής συνεισφοράς της, πριν αυτή διακοπεί.

Μ. Βρετανία

Η Μ. Βρετανία καταγράφει 34.466 νεκρούς και 240.161 κρούσματα. Η αστυνομία του Λονδίνου συνέλαβε χθες 19 ανθρώπους για παραβίαση των οδηγιών κοινωνικής αποστασιοποίησης. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τα περιοριστικά μέτρα. Σύμφωνα με τη Sunday Times, οι πιο πλούσιοι του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψαν ζημίες το 2020 εξαιτίας της πανδημίας. Το γεγονός αυτό σημειώνεται για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια. Οι πιο χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο χτύπημα από όλους μέσα στην πανδημία, με βάση έρευνα του think-tank “Resolution Foundation”.

Ιταλία

Η Ιταλία μετρά 31.763 νεκρούς και 224.760 κρούσματα. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν υπερβολικά μικρή την «απόσταση ασφαλείας» του ενός μέτρου, που ορίσθηκε από την κυβέρνηση, για τους πελάτες καφέ, εστιατορίων, κομμωτηρίων και κουρείων. Τα τελευταία θα μπορούν να ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα.

Γαλλία

Το σύνολο των νεκρών στη Γαλλία ανέρχεται σε 27.625, ο τέταρτος υψηλότερος μετά τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιταλία. Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται σε 179.365. Οι πολίτες που ζουν στις ζώνες χαμηλής μόλυνσης, ή αλλιώς πράσινες ζώνες, έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν την παραλία. Ωστόσο ενώ ατομικές δραστηριότητες, όπως το κολύμπι, το ψάρεμα ή το σέρφινγκ επιτρέπονται, με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, η ηλιοθεραπεία ή η παραμονή στην παραλία για ώρες δεν επιτρέπεται.

Ισπανία

Ο τραγικό απολογισμός στην Ισπανία ανέρχεται στους 27.563 νεκρούς, ενώ τα επιβεβαιώμενα κρούσματα ξεπερνούν τις 230.000. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να λήξει στις 24η Μαΐου. Ξεκίνησε 14η Μαρτίου και ήδη παραταθεί αρκετές φορές. Βέβαια, ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι θέλει να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για «περίπου ένα μήνα». Προκειμένου να διαρκέσει έως το τέλος της διαδικασίας άρσης των περιοριστικών μέτρων στη χώρα.

Βραζιλία

Η Βραζιλία μετρά πλέον 233.511 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ξεπερνώντας έτσι την Ιταλία και την Ισπανία. Έχουν καταγραφεί 15.662 θάνατοι. Ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ που έχει κάνει η χώρα απέχει πολύ από αυτόν ευρωπαϊκών κρατών. Ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου συνεχίζει να κατακρίνει τα μέτρα αποκλεισμού που εφαρμόστηκαν από ορισμένους κυβερνήτες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, πιέζοντας προς την κατεύθυνση του ανοίγματος των επιχειρήσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, DW

Δείτε ακόμα...