Κορονοϊός: Ολικό lockdown στην Αυστρία – Ανοιχτό ενδεχόμενο στη Γερμανία

ΑΥΣΤΡΙΑ - Βιέννη- lockdown

Την επιβολή πανεθνικού και ολικού lockdown από την ερχόμενη Δευτέρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αυστρίας για την αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης της επιδημίας της Covid-19 ενώ παράλληλα κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για το σύνολο του πληθυσμού από την 1η Φλεβάρη.

Το ολικό lockdown θα ισχύσει αρχικά για 10 ημέρες και θα διαρκέσει το πολύ 20 ημέρες, ανακοίνωσε ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, έπειτα από συνομιλίες με τους κυβερνήτες των περιφερειών.

Οι αρχές στην Αυστρία χτες, Πέμπτη ανακοίνωσαν αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων covid-19 για το προηγούμενο 24ωρο, 15.145, με τον ημερήσιο αριθμό νέων μολύνσεων να ξεπερνά για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας τις 15.000.

Περίπου το 66% των Αυστριακών είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά της covid-19, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα είναι μεταξύ των υψηλότερων στην ήπειρο, με το ποσοστό επίπτωσης επτά ημερών να φτάνει τα 971 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους.

Στη Γερμανία

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lockdown ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ο οποίος έκανε σήμερα λόγο για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ περιέγραψε τη χώρα ως «ένα μεγάλο ξέσπασμα κορονοϊού», καθώς για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν από κρατίδιο σε κρατίδιο, λόγω υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος Υγείας.

«Με απλά λόγια: Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη κατάσταση της πανδημίας. Είμαστε στο “και δέκα”», επισήμανε ο Γ. Σπαν και παραδέχθηκε ότι η πολιτεία θα έπρεπε να είχε επισημάνει νωρίτερα ότι με τόσο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το τέταρτο κύμα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής και γενικού lockdown, όπως αυτό που θα εφαρμοστεί στην Αυστρία, ο Γ. Σπαν είπε: «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα (…) Αυτή θα είναι η εβδομάδα των αποφάσεων». Αναφέρθηκε δε στη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλά νοσοκομεία στη χώρα, με χαρακτηριστικότερη την κατάσταση στη Βαυαρία, όπου μόλις το 3% των κλινών ΜΕΘ είναι ελεύθερες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...