Κορονοϊός: Τα ιδιωτικά εργαστήρια απειλούν να σταματήσουν τα τεστ μετά το πλαφόν στην τιμή τους

Τεστ για Κορονοϊό στο Αεροδρόμιο Αθηνών
Φώτο Αρχείου / Τεστ για Κορονοϊό στο Αεροδρόμιο Αθηνών / Πηγή: Eurokinissi

Στην παύση της διενέργειας ελέγχων για τον κορονοϊό προχωρούν τα ιδιωτικά εργαστήρια της Δυτικής Ελλάδας, λόγω του πλαφόν που επέβαλε η κυβέρνηση.

Έντονη είναι η αντίδραση των ιδιωτικών εργαστηρίων στην απόφαση της κυβέρνησης να θέσει πλαφόν στο κόστος που χρεώνουν για μοριακούς ελέγχους και rapidtest για κορονοϊό καθώς εκτιμούν ότι με βάση τα κόστη για τις εξετάσεις αυτές, η διαδικασία θα είναι ζημιογόνος. Μάλιστα αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) με την οποία ενημερώνει τους πολίτες ότι τα εργαστήρια της περιφέρειας σταματούν επί της ουσίας τα τεστ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία αποτελεί ευθεία απειλή προς την Κυβέρνηση, “Κατόπιν της ανακοίνωσης διατίμησης για τις εξετάσεις Rapid test Covid- 19 στα δέκα ευρώ και PCR Covid-19 στα σαράντα ευρώ ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι καθίσταται ανέφικτη η εκτέλεσή τους από τα εργαστήριά μας. H ιατρική πράξη λήψης του ρινοφαρυγγικού και το κόστος εκτέλεσης αυτών των εξετάσεων με την αγορά των αντιδραστηρίων τηρώντας το αυστηρά θεσπισμένο υγειονομικό πρωτόκολλο (εξοπλισμός-στολή -αποκομιδή μολυσματικών -απολύμανση-βιοασφάλεια) υπερβαίνει κατά πολύ τις τιμές διατίμησης“.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, τονίζει ότι η απόφαση λήφθηκε αυθαίρετα και χωρίς διάλογο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών επισημαίνουν ότι μετά το πρώτο κύμα της επιδημίας και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας τα οποία είχαν διαπιστωθεί, η αγορά εξισορρόπησε, σε μια μέση τιμή της τάξης των 80 ευρώ για τα μοριακά τεστ.

Τονίζουν δε ότι η τιμή εξαρτάται πολύ από τα αντιδραστήρια που χρησιμοποιούνται και την αξιοπιστία τους και προβληματίζονται γιατί η διατίμηση αφορά στην ιατρική πράξη και όχι στα “εργαλεία” της εξέτασης δηλαδή τα αντιδραστήρια.

Τέλος να επισημάνουμε ότι αν τα ιδιωτικά διαγνωστικά σταματήσουν να κάνουν τεστ, τότε θα υπάρχει και μια σημαντική απώλεια επιδημιολογικών στοιχείων, καθώς φαίνεται οι εξετάσεις που γίνονται για κορονοϊό σε αυτά να αποτελούν περί το 30-50% του συνόλου που καταγράφεται στον ΕΟΔΥ.

Βγάζουν κέρδη τα “κοράκια” των ιδιωτικών εργαστηρίων από την απουσία κρατικής ευθύνης

Φαίνονται πλέον με γυμνό μάτι οι επιπτώσεις της εμπορευματοποίησης της υγείας για την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Όταν στόχος είναι το κέρδος όλα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, ακόμη και όταν το προϊόν που πουλιέται, στην προκειμένη περίπτωση το τεστ, είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία.

Αυτό είναι το αποτέλσμα της συνύπαρξης ιδιωτικών και κρατικών διαγνωστικών εργαστηρίων. Φαίνεται ξεκάθαρα η “πολύτιμη” υπηρεσία τους στο πλευρό του δημόσιου συστήματος. Να σταματούν τα διαγνωστικά τεστ εν μέσω του δεύτερου κύματος πανδημίας! ‘Ηδη το όργιο κερδοσκοπίας που συντελέστηκε απ’ τις ιδιωτικές εταιρίες πάνω στην υγεία του λαού τους τελευταίους 8 μήνες έχει οδηγήσει στο να ξεχυλήσει το ποτήρι και να εκθέσει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση που είναι συνειδητά ανεύθυνη.

Γι’ αυτό διαφαίνεται όλο και πιο καθαρά η ανάγκη να εξασφαλιστεί η διενέργεια μαζικών -απολύτως δωρεάν- τεστ, μέσα απ’ την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας με την ένταξή του στο σχεδιασμό του δημόσιου συστήματος.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...