Κορονοϊός: Τα κρούσματα αυξάνονται, οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει εστίες υπερμετάδοσης, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα

Πηγή: Eurokinissi

Στα 240 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων 99 εντοπίστηκαν στην Αττική, 42 συνδέονται με γνωστές συρροές και 34 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14.978, και των θανάτων 331, ενώ σε ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 65 ασθενείς (εδώ αναλυτικά τα στοιχεία).

Και ενώ στην Αττική συνεχίζεται η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων και παρά το γεγονός ότι με τα κυβερνητικά ημίμετρα ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού δεν υποχωρεί, η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν προχωρά σε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς και στις μετακινήσεις με τις αστικές συγκοινωνίες και σε θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά ετοιμάζεται να πάρει και νέα μέτρα στην ίδια όμως κατεύθυνση με τα προηγούμενα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας μιλώντας χτες στο «Μega» είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει επιπλέον μέτρα τα οποία θα επιβληθούν αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται. «Επιλέγουμε συνδυασμό μέτρων ώστε να είναι απλά και εφαρμόσιμα. Αλλά και να μπορεί να ελεγχθεί η εφαρμογή τους, ώστε να μην υπάρχει διάθεση να τα παρακάμψει κανείς. Επιλέγουμε πακέτο μέτρων που να είναι συμβατά με αυτά τα τρία κριτήρια. Απλά και εφαρμόσιμα και είναι εύκολο να ελεγχθούν», είπε. Προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις από τους ειδικούς και πως ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την Επιτροπή των ειδικών – από την προηγούμενη εβδομάδα – έναν κατάλογο μέτρων, αλλά και υπό ποιες προϋποθέσεις αυτά μπορούν να ενεργοποιούνται, ώστε να υπάρχει γρήγορη αντίδραση της Πολιτείας αν βλέπει τα κρούσματα να ξεφεύγουν.

Εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού έχουν εντοπιστεί σε πάνω από 15 εργοστάσια της Αττικής, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες περιοχές της χώρας, με πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πολλές δεκάδες κρούσματα σε εργοστάσια σε Πέλλα και Ημαθία. Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση την Παρασκευή δια στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού και ότι το 29,7% των κρουσμάτων αφορά εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όταν αυτή η κατηγορία εργαζομένων αποτελεί το 19,4% του συνόλου του πληθυσμού.

Όμως, κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία, μπροστά στη διασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου κουρελιάζουν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας μέσα στους χώρους δουλειάς.

Ενώ θα έπρεπε σε όλους τους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας να εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέσα, να γίνονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια, στα ΜΜΜ, στην Εστίαση, στον Τουρισμό, στο Εμπόριο, αλλά και στους μεγάλους χώρους δουλειάς, να προσληφθούν μόνιμοι εργαζόμενοι για να αυξηθούν τα δρομολόγια στα ΜΜΜ, να υπάρχει σχέδιο επίταξης όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και να μπαίνει σε εφαρμογή, ανάλογα με τις ανάγκες περίθαλψης αλλά και για τα μαζικά τεστ, να δίνονται άδειες ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς, ευπαθείς ομάδες, χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.

Δείτε ακόμα...