Κόσοβο: Εγκαινιάστηκε η πρεσβεία του στην Ιερουσαλήμ

Πρεσβεία του Κόσοβου στην Ιερουσαλήμ
Πρεσβεία του Κόσοβου στην Ιερουσαλήμ / Πηγή: Twitter

Το Κόσοβο δήλωσε την Κυριακή (14 Μαρτίου) ότι εγκαινίασε επίσημα την πρεσβεία του στην Ιερουσαλήμ, καθώς έγινε το πρώτο μουσουλμανικό έδαφος που αναγνώρισε την πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η κίνηση ήταν σε αντάλλαγμα για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από το Ισραήλ, σημαντική νίκη για τις προσπάθειες της Πρίστινα να αποκτήσει πλήρη παγκόσμια αναγνώριση της ανεξαρτησίας που διακήρυξε το 2008 μετά από πόλεμο με τη Σερβία τη δεκαετία του 1990.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του Κοσσυφοπεδίου να ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, αναφέροντας ότι “αποκλίνει” από τη μικροσκοπική Βαλκανική χώρα από τη θέση της ΕΕ.

Η νέα πρεσβεία εγκαινιάστηκε κατά τη διάρκεια σύντομης τελετής κατά τη διάρκεια της οποίας υψώθηκε η σημαία του Κοσσυφοπεδίου μπροστά από το κτίριο στην Ιερουσαλήμ, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου σε δήλωσή του.

Αντιδράσεις από Τουρκία

Τουρκικά στρατεύματα σε εκπαίδευση καταστολής πλήθους στο Νατοϊκό προτεκτοράτο του Κοσόβου
Φώτο Αρχείου / Τουρκικά στρατεύματα σε εκπαίδευση καταστολής πλήθους στο Νατοϊκό προτεκτοράτο του Κοσόβου / Πηγή: Turkish Army

Η απόφαση του Κοσόβου πυροδότησε επικρίσεις από όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα από μουσουλμανικές χώρες όπως η Τουρκία, η οποία επανέλαβε την κριτική της την Κυριακή.

“Καλούμε τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου να ακούσουν τη φωνή της κοινής λογικής και να αποκηρύξουν αυτή την ανεύθυνη και παράνομη πρωτοβουλία”, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του.

Χτύπημα κάτω από τη μέση για τους Παλαιστίνιους

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα σημεία ανάφλεξης στη μακροχρόνια ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους και οι περισσότερες χώρες έχουν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ.

Βήμα στην πορεία «ανεξαρτητοποίησης» του προτεκτοράτου

ΝΑΤΟ - Κόσοβο - Ιταλικές δυνάμεις της KFOR στη Μιτρόβιτσα
Φώτο Αρχείου / ΝΑΤΟ – Κόσοβο – Ιταλικές δυνάμεις της KFOR στη Μιτρόβιτσα / Πηγή: WIKIPEDIA

Η Σερβία αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της. Έτσι ενώ το πορτεκτοράτο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει πλέον αναγνωριστεί από μεγάλο μέρος του κόσμου, η απόρριψή του από τους βασικούς συμμάχους του Βελιγραδίου, Ρωσία και Κίνα έχει αποκλείσει το Κόσοβο από τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε μια από τις πιο δυσεπίλυτες διαφωνίες της Ευρώπης, η Σερβία απέρριψε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από τη στιγμή που αποσχίστηκε σε πόλεμο του 1998-99, ο οποίος τερματίστηκε μόνο από βομβιστική εκστρατεία του ΝΑΤΟ εναντίον Σερβικών στρατευμάτων. Απο το 1999 το Κόσοβο αποτελεί ουσιαστικά προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ. Έχει την μεγαλύτερη χερσαία Αμερικανική Βάση στα Βαλκάνια, στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Την ευθύνη για την κατοχή κι αστυνόμευση έχουν ειδικές ομάδες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επικεφαλής την ιταλική χωροφυλακή (CARABINIERI).

Στρατιωτική Βάση του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, Camp Bondsteel
Φώτο Αρχείου / Στρατιωτική Βάση του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, Camp Bondsteel / Πηγή: KFOR

Τόσο το Κοσσυφοπέδιο όσο και η Σερβία αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις από ΗΠΑ και ΕΕ για επίλυση του αδιεξόδου, το οποίο θεωρείται καίριο για την ένταξη οποιασδήποτε πλευράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο, κυρίως Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι αποτελούν πλειοψηφία στην πρώην επαρχία. Οι Νατοϊκοί βομβαρδισμοί έληξαν με τη συνθηκολόγηση της της ηγεσίας της τότε (1999) Νέας Γιουγκοσλαβίας (Σερβία, Μαυροβούνιο). Ούτε αυτή ούτε άλλη συμφωνία προέβλεπε την ανεξαρτητοποίηση του Νατοϊκού προτεκτοράτου.

Με πληροφορίες από: Euroactiv

Δείτε ακόμα...