Κόσοβο: Ελεύθερη η είσοδος για τα οχήματα με σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας

Η κυβέρνηση στην Πρίστινα έθεσε σε εφαρμογή την απόφαση που έλαβε χθες, Πέμπτη 4 Ιανουαρίου, για την ελεύθερη είσοδο στο Κόσοβο οχημάτων που φέρουν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας χωρίς να καλύπτονται με αυτοκόλλητο τα κρατικά σύμβολα της Σερβίας.

Μέχρι τώρα, οχήματα είτε από το Κόσοβο είτε από τη Σερβία μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα μόνο εάν χρησιμοποιούσαν αυτοκόλλητα για να καλύψουν τα σύμβολα στις πινακίδες κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι ανάλογη απόφαση έλαβε η σερβική κυβέρνηση στις 25 Δεκεμβρίου και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

«Εφαρμόζοντας την αρχή της αμοιβαιότητας, ως προϋπόθεση για τη ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ ανεξάρτητων κρατών, αποφασίσαμε να επιτρέψουμε την ελεύθερη είσοδο στα οχήματα που έρχονται από την άλλη πλευρά των συνόρων και έχουν σερβικές πινακίδες», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ’Αλμπιν Κούρτι. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «εάν διαπιστωθεί ότι οι σερβικές συνοριακές αρχές επαναφέρουν τα αυτοκόλλητα το ίδιο θα πράξει και το Κόσοβο»

Οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων αποτέλεσαν αφορμή έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα η οποία κράτησε περίπου δυόμισι χρόνια. Διαδηλώσεις Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο, οδοφράγματα, συμπλοκές ακόμη και απειλές πολεμικής σύρραξης συνθέτουν το σκηνικό της κρίσης που προκλήθηκε εξαιτίας των πινακίδων κυκλοφορίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...