Κόσοβο: Θα απαγορευθεί η χρήση του σερβικού δηναρίου

Σερβικό Δηνάριο
Φώτο Αρχείου / Σερβικό Δηνάριο

Νέες δυσκολίες στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών Σερβίας – Κοσόβου αναμένεται να προσθέσει η απόφαση των κοσοβάρικων αρχών να απαγορευθεί από την Πέμπτη 1 Φλεβάρη, η χρήση του σερβικού δηναρίου, παρά τις αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε ακόμα και σε ευρωατλαντικούς συμμάχους της Πριστινα.

Όπως ανακοίνωσε και η Κεντρική Τράπεζα του Κοσόβου, από αύριο «το μοναδικό νόμισμα που γίνεται δεκτό στο Κόσοβο για τις πληρωμές σε μετρητά ή για τις συναλλαγές είναι το ευρώ» ενώ, επιχειρηματολογώντας για τα νέα μέτρα, ο αντιπρόεδρος της κοσοβάρικης κυβέρνησης Μπέσνικ Μπισλίμι υποστήριξε ότι έτσι θα μπει τέλος στις ανεξέλεγκτες ροές χρημάτων από τη Σερβία, επιμένοντας ότι «το χρήμα συνεχίζει να περνάει τα σύνορα μέσα σε ταξιδιωτικά σακίδια και μετά να διανέμεται από μη καταγεγραμμένα και χωρίς άδεια γραφεία».

Πάντως, ανησυχία για τις επιπτώσεις στο ευρύτερο παζάρι για την ευρωατλαντική πορεία των δυτικών Βαλκανίων εξέφρασαν Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία  και ΗΠΑ, των οποίων οι πρέσβεις με κοινή τους επιστολή ανέφεραν πως «ανησυχούμε για τον αντίκτυπο της ρύθμισης ιδιαίτερα στα σχολεία και τα νοσοκομεία, για τα οποία καμιά εναλλακτική διαδικασία δεν φαίνεται προς το παρόν βιώσιμη». Πρόσθεσαν μεταξύ άλλων ότι «η ρύθμιση θα έχει επίσης άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή της συντριπτικής πλειονότητας των Σέρβων του Κοσόβου που λαμβάνουν καταθέσεις και οικονομική βοήθεια προερχόμενες από τη Σερβία» και ζήτησαν «αναστολή της έναρξης της ισχύος της ρύθμισης ώστε να επιτραπεί να υπάρξει μια αρκετά μακρά μεταβατική περίοδος και σαφής και αποτελεσματική δημόσια επικοινωνία».

Μετά από συνάντηση υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων στη Πρίστινα, ο Μπισλίμι είπε ότι θα διασφαλιστεί μια «εύκολη μετάβαση» για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις και ότι «δεν θα εφαρμόσουμε άμεσα τιμωρητικά μέτρα», τονίζοντας ότι «ωστόσο, θα επενδύσουμε χρόνο στην ενημέρωση των Σέρβων πολιτών για την απαγόρευση». Η δε πρόεδρος του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, είπε ότι εξετάζονται «πολλές επιλογές» για την «πρακτική εφαρμογή» της απόφασης.

Μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση το 1999 το προτεκτοράτο του Κοσόβου επέλεξε να χρησιμοποιεί ως νόμισμα το γερμανικό μάρκο. Όταν το 2002 το ευρώ άρχισε να χρησιμοποιείται στη Γερμανία, το ίδιο έκανε και το Κόσοβο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Ωστόσο το σερβικό δηνάριο εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται στις ζώνες όπου πλειοψηφεί ο σερβικός πληθυσμός (στις βόρειες περιοχές οι Σέρβοι ξεπερνούν το 95%).

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δείτε ακόμα...