Κόσοβο: Το κυβερνών κόμμα κέρδισε τις εκλογές αλλά χωρίς αυτοδυναμία

Το κυβερνών κόμμα Vetevendosje, του πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι κέρδισε τις εκλογές στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσόβου.

Ωστόσο, το Vetevendosje δεν εξασφάλισε την αυτοδυναμία, οπότε χρειάζεται να συνεργαστεί με άλλα κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση, όπως έγινε και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας του. 

Σε δηλώσεις του, ο Κούρτι φάνηκε αισιόδοξος για την υποστήριξη των απαραίτητων 61 βουλευτών στο κοινοβούλιο των 120 εδρών για να εξασφαλίσει την κυβερνητική πλειοψηφία και υποβάθμισε το ενδεχόμενο να ενωθούν τρία κόμματα της αντιπολίτευσης εναντίον του για να σχηματίσουν νέο υπουργικό συμβούλιο.

Με καταμετρημένο το 73% των ψήφων, το Vetevendosje κέρδισε το 42%, μπροστά από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου, PDK, το οποίο κέρδισε 22,7% και τη Δημοκρατική Ένωση του Κοσσυφοπεδίου, LDK, με 17,9%.

Σε περιοχές της χώρας, όπου κυριαρχεί η σερβική μειονότητα, η υποστηριζόμενη από το Βελιγράδι «Σέρβικη Λίστα» διεκδίκησε και πήρε και τις δέκα κοινοβουλευτικές εντολές που ανατίθενται στη σερβική κοινότητα σύμφωνα με τη νομοθεσία του Κοσσυφοπεδίου. Στο Βελιγράδι, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαιρέτισε τη νίκη της «Σέρβικης Λίστας». 

Εκτός από τις ψήφους στα εκλογικά τμήματα στο Κοσσυφοπέδιο, περισσότεροι από 14.000 ψηφοφόροι συμμετείχαν στις εκλογές σε 17 πρεσβείες του Κοσσυφοπεδίου και 15 προξενεία στο εξωτερικό. Ο αριθμός των ψηφοδελτίων που στάλθηκαν ταχυδρομικώς δεν είναι ακόμη γνωστός.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...