Το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει άλλους 700 στρατιώτες στο Κόσοβο, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μία ημέρα αφότου 30 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης KFOR και 52 διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις και καθώς φουντώνει η ένταση στα σύνορα με τη Σερβία, μετά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η παρέμβαση των κοσσοβάρικων δυνάμεων ασφαλείας προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα οι αλβανόφωνοι δήμαρχοι που επικράτησαν στις εκλογές που έγιναν τον Απρίλη και από τις οποίες απείχε σχεδόν καθολικά ο σερβικός πληθυσμός.
«Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε άλλους 700 στρατιώτες από τις Επιχειρησιακές Εφεδρικές Δυνάμεις (ORF) για τα Δυτικά Βαλκάνια και να θέσουμε άλλο ένα τάγμα των εφεδρικών δυνάμεων σε ύψιστη ετοιμότητα, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί επίσης, εάν χρειαστεί», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο.
Με φόντο την όξυνση των διεργασιών γύρω από τους όρους μιας πιθανής εξομάλυνσης των σχέσεων Σερβίας – Κοσόβου, στην οποία ΗΠΑ και ΕΕ επιδιώκουν αυξημένο ρόλο, ο αμερικανός πρέσβης στο Κόσοβο Τζέφρι Χόβενιερ σε συνέντευξη Τύπου επέκρινε έντονα την απόφαση της Πρίστινα να επιβάλει με τη βία το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται η συμμετοχή του Κοσόβου στην διακλαδική στρατιωτική άσκηση «Defender Europe 2023» ενώ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον ενθουσιασμό» να προωθούν το αίτημα του Κοσόβου για αναγνώριση της ανεξαρτησίας. Επίσης ανέφερε ότι ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες επισκέψεις Κοσοβάρων επισήμων στις ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στο Κόσοβο επισήμανε ότι κλιμάκωση της έντασης στον Βορρά του Κοσόβου που προκλήθηκε από την Πρίστινα υπονομεύει την διαδικασία για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας. Ο Τζέφρι Χόβενιερ δήλωσε ότι ο Κούρτι δεν εισάκουσε τις συστάσεις των ΗΠΑ στον χειρισμό του ζητήματος των δημάρχων και λειτούργησε αυτοβούλως.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως αναμένει από τις κοσοβάρικες αρχές «να αναστείλουν την αστυνομική επιχείρηση με επίκεντρο τα δημοτικά κτίρια» και «να αποσυρθούν οι βίαιοι διαδηλωτές». Πρόσθεσε ότι «οι βίαιες ενέργειες κατά πολιτών, κατά των μέσων ενημέρωσης, κατά των αρχών επιβολής του νόμου και των στρατευμάτων της KFOR είναι απολύτως απαράδεκτες και μας φέρνουν σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση» και δήλωσε πως «εμείς, η ΕΕ, υποστηρίζουμε σταθερά την KFOR του ΝΑΤΟ στην εκπλήρωση της εντολής της προς το συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας στο Κόσοβο». Κατεληξε δε ότι συνεχίζει επαφές με τις δύο πλευρές για «να λάβουν επειγόντως μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, άμεσα και άνευ όρων» επειδή «κάθε περαιτέρω μονομερής δράση πρέπει να αποφευχθεί» και αναφέροντας ότι εργάζεται για τη διοργάνωση μιας διμερούς συνάντησης υψηλού επιπέδου.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι κάλεσε Βελιγράδι και Πρίστινα «να επιδείξουν ηρεμία και να εγκαταλείψουν τη βία». Ενώ η εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ Αν-Κλερ Λεζάντρ δήλωσε πως «είναι περισσότερο σημαντικό παρά ποτέ για τη Πρίστινα και για το Βελιγράδι να δείξουν υπευθυνότητα, επιστρέφοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με διάθεση συμβιβασμού», συμπληρώνοντας ότι «δε μπορούμε να δεχθούμε να τεθεί σε κίνδυνο η περιφερειακή σταθερότητα, δεδομένου του κρίσιμου διεθνούς πλαισίου. Αυτό είναι ζήτημα ευρωπαϊκής ασφάλειας».
Την ίδια στιγμή, το ρωσικό ΥΠΕΞ ζήτησε «αποφασιστικά βήματα» για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις και κάλεσε «τη Δύση να βάλει επιτέλους τέλος στη ψευδή προπαγάνδα της και να σταματήσει να επιρρίπτει την ευθύνη για τα επεισόδια στο Κόσοβο στους Σέρβους που τους σπρώχνει η απελπισία, που είναι ειρηνικοί, άοπλοι και προσπαθούν να υπερασπιστούν τα θεμιτά δικαιώματα και τις ελευθερίες τους».



