Κόσοβο: Βουλευτικές εκλογές εν μέσω πανδημίας

Κόσοβο Σημαία

Ξεκίνησε σήμερα στο αμερικανονατοϊκό προτεκτοράτο Κόσοβο η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Φεβρουαρίου. Τις εκλογές προκήρυξε η υπηρεσιακή πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι η οποία ανέλαβε καθήκοντα προέδρου Δημοκρατίας μετά την παραίτηση του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου Χάσιμ Θάτσι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεμήνυσε ότι «αναμένεται οι εκλογές να διεξαχθούν σε συνθήκες διαφάνειας, αξιοπιστίας χωρίς αποκλεισμούς και με βάση τα διεθνή πρότυπα».

Το Συνταγματικό δικαστήριο του Κοσόβου με απόφασή του που εκδόθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2020 έκρινε παράνομη την εκλογή της προηγούμενης κυβέρνησης του Αβντουλάχ Χότι – τον Ιούνιο του 2020 – και διέταξε την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Η κυβέρνηση Χότι κρίθηκε μη νόμιμη διότι εξελέγη με την ψήφο βουλευτή ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης με αναστολή για ποινικό αδίκημα και σύμφωνα με την νομοθεσία δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά. Πρόκειται για τον Ετεμ Αρίφι, βουλευτή μειονοτικού κόμματος των Ασκάλι (Ρομά). Με την ψήφο του εν λόγω βουλευτή, ο οποίος δεν είχε δικαίωμα υποψηφιότητας στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 6/10/2019, η κυβέρνηση πήρε τη σχετική πλειοψηφία, 61 στους 120 βουλευτές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών στο Κόσοβο το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (Vetevendosje – VV) του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός ‘Αλμπιν Κούρτι θα επικρατήσει άνετα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ο Κούρτι διετέλεσε πρωθυπουργός του Κοσόβου από τις 3 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Ιουνίου του 2020 και ανατράπηκε όταν αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...