Κοσσυφοπέδιο: Συγκρούσεις Σέρβων με Κοσοβάρους αστυνομικούς

Ένας Σέρβος πυροβολήθηκε και έξι κοσοβάροι αστυνομικοί τραυματίσθηκαν σήμερα όταν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και της σερβικής μειονότητας. 

Η αστυνομία του Κοσόβου ισχυρίστηκε πως το πλήθος επιτέθηκε κατά των αστυνομικών στη Μιτρόβιτσα, ενώ πραγματοποιούσαν επιχείρηση για την κατάσχεση προϊόντων λαθρεμπορίου σε αρκετές πόλεις. 

Η σερβική κρατική τηλεόραση έδειξε ανθρώπους να τρέχουν για να ξεφύγουν από τα δακρυγόνα και ένα όχημα να έχει πυρποληθεί. Μετέδωσε πως υπάρχουν τραυματίες. Παρόμοιες συγκρούσεις αναφέρθηκαν στη γειτονική πόλη Ζβέτσαν.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναχώρησε από το Βελιγράδι για να μεταβεί στην πόλη Ράσκα της κεντρικής Σερβίας όπου θα συναντηθεί αργότερα το απόγευμα με εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσόβου, ανακοινώθηκε από το γραφείο του. Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς κάλεσε το ΝΑΤΟ -το οποίο έχει στο Κόσοβο κατοχική δύναμη 3.000 στρατιωτικών για τη «διατήρηση της ειρήνης»- να επέμβει και να σταματήσει τη βία.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι δήλωσε: «Εγκληματικές ομάδες δεν θα γίνουν ανεκτές και θα καταπολεμηθούν. Θα αγωνιστούμε και θα σταματήσουμε το λαθρεμπόριο».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η κατάσταση ηρέμησε μετά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων των Κοσοβάρων, οι οποίες ανακοίνωσαν τη σύλληψη οκτώ ανθρώπων. Ανακοίνωσαν επίσης την κατάσχεση «αγαθών αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ» που είχαν εισαχθεί παράνομα χωρίς καταβολή δασμών στις τέσσερις περιοχές που ήταν στόχοι των επιχειρήσεων της αστυνομίας.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ απηύθυνε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της βίας στο βόρειο Κόσοβο προσθέτοντας πως όλα «τα ανοιχτά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν μέσω του διαλόγου τον οποίο διευκολύνει η ΕΕ» ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. «Μονομερείς και μη συντονισμένες ενέργειες, που δημιουργούν κίνδυνο για τη σταθερότητα, είναι απαράδεκτες», έγραψε ο Μπορέλ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...