Κόστα Ρίκα: Εξερράγη το ηφαίστειο Ρινκόν ντε λα Βιέχα

Κόστα Ρίκα - Costa Rica
Κόστα Ρίκα – Costa Rica

Το ηφαίστειο Ρινκόν ντε λα Βιέχα, ένα από τα πέντε ενεργά της Κόστα Ρίκα, εξερράγη σήμερα το πρωί, (σ.σ. απόγευμα Παρασκευής στη χώρα), χωρίς μέχρι στιγμής να αναφερθούν καταστροφές σε υποδομές ή θύματα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η έκρηξη του ηφαιστείου στην επαρχία Γκουανακάστε, ήταν αρκετά ισχυρή με το ηφαιστειακό νέφος να φτάνει τα 2,5 χιλιόμετρα από την κορυφή του Ρινκόν ντε λα Βιέχα. «Το ηφαίστειο έχει καταγράψει εκρήξεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, αν και όχι τόσο μεγάλες όσο αυτή», συμπλήρωσε. Μια έκρηξη τέτοιου μεγέθους «υποδηλώνει έξαρση δραστηριότητας», υπογράμμισε ο γεωλόγος Μπλας Σάντσες από την εθνική επιτροπή για την διαχείριση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης (CNE). 

Παράλληλα, σύμφωνα με το Ηφαιστειολογικό και Σεισμολογικό Παρατηρητήριο της Κόστα Ρίκα (OVSICORI), το επίπεδο συναγερμού παραμένει στην κατηγορία 3 («κίτρινο») της τετραβάθμιας κλίμακας, δηλαδή σε «σημαντική» σεισμική δραστηριότητα με μικρές εκρήξεις και έκλυση τοξικών αερίων.

Γι αυτό και οι κάτοικοι των γειτονικών με το ηφαίστειο περιοχών, κλήθηκαν να μην πλησιάζουν τα ποτάμια λόγω του κινδύνου μόλυνσης από τα υλικά που εκτοξεύτηκαν από τον κρατήρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...