Κώστας Πελετίδης: Τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων για την απειλή των πυρκαγιών

Απ' την πυρκαγιά στην Πάτρα

«Η σημερινή μεγάλη φωτιά στο Γηροκομειό, επί της ουσίας μέσα στον οικιστικό ιστό, δείχνει το πόσο εύκολα μπορεί να γίνει μια μεγάλη καταστροφή. Σήμερα το αποφύγαμε, αλλά μπροστά μας έχουμε μια διαχρονική απειλή, πράγμα που αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων -της σημερινής και των προηγούμενων- και ενός συστήματος που το μόνο που το νοιάζει είναι τα κέρδη των λίγων», ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, υπογραμμίζοντας αναλυτικά:

«Τη στιγμή που εμείς “καιγόμαστε” η κυβέρνηση “καίγεται” για το πώς θα “μπουκώσει” με χρήματα τη βιομηχανία του πολέμου, αφήνοντάς μας ανυπεράσπιστους, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των λίγων.

Μετά μάλιστα από τόσες καταστροφές που έχει ζήσει ο λαός μας τα τελευταία χρόνια, θρηνώντας θύματα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες, τόσο της Πυροσβεστικής, όσο και της Πολιτικής Προστασίας, παραμένουν υποχρηματοδοτημένες και υποστελεχωμένες.

Σήμερα τις ζωές και τα σπίτια του λαού, το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, το Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο, τα έσωσαν οι εργαζόμενοι, ο λαός, με την αυτοθυσία τους και την οργάνωσή τους.

Όλοι μαζί, μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε την άμεση ασφαλή επαναλειτουργία του Καραμανδανείου και όλων των ιδρυμάτων, καθώς και να παρθούν επιτέλους όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ολοκληρωμένη αντιπυρική προστασία, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους».

Ανακοίνωση της δημοτικής αρχής

«Η σημερινή μεγάλη πυρκαγιά στο Γηροκομειό αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες των Κυβερνήσεων, συνολικά του κρατικού μηχανισμού, για τις μεγάλες ελλείψεις στα μέσα και υποδομές πυροπροστασίας και πυρόσβεσης. Δείχνει άλλη μια φορά την ορθότητα των διαχρονικών διεκδικήσεων της Δημοτικής Αρχής και των φορέων του πατραϊκού λαού» επισημαίνει για τη σημερινή μεγάλη πυρκαγιά, η δημοτική Αρχή Πάτρας και συμπληρώνει πως «ταυτόχρονα, αναδεικνύεται η μεγάλη δύναμη του λαού, που οργανωμένος μπαίνει μπροστά για να υπερασπιστεί τη ζωή του, την περιουσία του, το περιβάλλον».

Υπογραμμίζει πως η φωτιά στο Γηροκομειό «τέθηκε υπό έλεγχο με τη συμβολή της δημοτικής Αρχής και των εργαζομένων του Δήμου, του Καραμανδανείου, του Κωνταντοπούλειου, των ομάδων πυροπροστασίας του Εργατικού Κέντρου, των εθελοντικών ομάδων του Δήμου και εθελοντών κατοίκων της Περιοχής, που βρέθηκαν στο πλευρό των πυροσβεστικών δυνάμεων. Μ’ αυτόν τον τρόπο σώθηκε το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, το Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο, τα άλλα Ιδρύματα της περιοχής και όλοι οι ασθενείς και οι τρόφιμοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια».

Γι αυτό, καταλήγοντας καλεί «την κυβέρνηση:

  • Να ενισχύσει με την αναγκαία χρηματοδότηση την Πολιτική Προστασία του Δήμου Πατρέων και με το αναγκαίο προσωπικό, καθώς αυτή η τόσο κρίσιμη Υπηρεσία, αριθμεί αυτή τη στιγμή 2 μόνιμους εργαζόμενους!
  • Να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να επαναλειτουργήσει άμεσα το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων και να επισκευαστούν όλες οι ζημιές από τη φωτιά.
  • Να επαναλειτουργήσουν άμεσα με ασφάλεια το Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο και το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο “Η Μέριμνα”.
  • Άμεση εκτίμηση των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων στο 100%, χωρίς καμία καθυστέρηση».

Η ΔΕΥΑ Πάτρας συμμετείχε στη μάχη της κατάσβεσης

Η ΔΕΥΑ Πάτρας μαζί με τις δυνάμεις του Δήμου Πατρέων συνέδραμε αποφασιστικά και από την πρώτη στιγμή στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε σήμερα στην περιοχή του Γηροκομείου στην Πάτρα. Συνέβαλε με την υδροφόρα της, το προσωπικό της αλλά και με άμεσα μέτρα και ρυθμίσεις στο δίκτυο για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η υδροδότηση στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έχουν δρομολογηθεί ήδη και θα επισκευαστούν κάποια κομμάτια του δικτύου που έκαψε η φωτιά.

Για άλλη μια φορά, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΠ, «φάνηκε η γύμνια του κρατικού μηχανισμού αλλά και το που οδηγεί αυτή η πολιτική που αντιμετωπίζει ως κόστος τις ανάγκες του λαού μας για την προστασία της ζωής του και της περιουσίας του, την ανάγκη για αντιπυρική προστασία».

«Με δεδομένη την αδιαφορία των κυβερνήσεων και των τοπικών τους στηριγμάτων», τονίζει, «η ΔΕΥΑ της Πάτρας για να στηρίξει ακόμα περισσότερο το έργο της πυρόσβεσης σε ενδεχόμενες πυρκαγιές που μπορεί να ξεσπάσουν το επόμενο διάστημα του καλοκαιριού, θα προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα, μεταξύ αυτών και την ενοικίαση υδροφόρων», όπως αναφέρει.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...