Κώστας Πελετίδης: Ζητά την παραχώρηση του πρώην σκουπιδότοπου του Ριγανόκαμπου

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, διεκδικεί για το Δήμο τον «Ριγανόκαμπο» για τη δημιουργία του Ανατολικού Πάρκου
Φώτο Αρχείου / Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, διεκδικεί για το Δήμο τον «Ριγανόκαμπο» για τη δημιουργία του Ανατολικού Πάρκου

Την παραχώρηση στον Δήμο Πατρέων του πρώην σκουπιδότοπου του Ριγανόκαμπου, για τη δημιουργία του Ανατολικού Πάρκου στην πόλη, ζητά με νέα επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη της Δημοτικής Αρχής με την Επιτροπή Αγώνα, για την πλήρη υπογειοποίηση της νέας σιδηροδρομικής, από το Ρίο μέχρι το νέο Λιμάνι της Πάτρας, η απόδοση της έκτασης του Ριγανόκαμπου προστέθηκε ως αίτημα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που θα γίνουν από τον δήμο και τον λαό, με αρχή τη διοργάνωση της πορείας Πάτρα – Ρίο την Κυριακή 6 Νοέμβρη.

Αναλυτικά η επιστολή του δημάρχου Πατρέων στον πρωθυπουργό:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Δυστυχώς, επανερχόμαστε στο θέμα της παραχώρησης του παλιού σκουπιδότοπου στη θέση “Ριγανόκαμπος”, ώστε να τον διαμορφώσουμε σε χώρο πρασίνου (Ανατολικό Πάρκο), αθλητισμού και πολιτισμού, όπως προβλέπεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πατρών (ΓΠΣ ΦΕΚ 358/30-12-2011).

Παρόμοιο αίτημα παρέμβασης σας έχει υποβληθεί στις 26/01/2021, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ουσιαστικά, για λόγους που δεν μας έχουν γνωστοποιηθεί, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ΑΕ αρνείται κάθε συνάντηση που θα εξετάσει τους όρους παραχώρησης, παρά την πληθώρα αιτημάτων. Το τελευταίο αίτημα που της απευθύναμε ήταν στις 13/09/2022.

Ο παλιός σκουπιδότοπος στη θέση “Ριγανόκαμπος”, με τον χαρακτηρισμό ΑΒΚ 805Α Δημοσίου Ακινήτου, έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία 30 χρόνια χωρίς καμία ανάπλαση ή φροντίδα.

Όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς, το εν λόγω ακίνητο καταγράφηκε ως δημόσιο ακίνητο στις 7-9-1973, ως παλαιά κοίτη του χειμάρρου Ελεκίστρας. Εν συνεχεία μεταβιβάστηκε και περιήλθε χωρίς αντάλλαγμα στην πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ. Τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7, αρθρ. 196 του Ν. 4389/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το ακίνητο έχει περιέλθει στην κυριότητα της ΕΤΑΔ ΑΕ.

Όσον αφορά στο πολεοδομικό καθεστώς, το ακίνητο βρίσκεται στη ζώνη ελεγχόμενης ανάπτυξης ΖΕΑ 2, η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει ως οργανωμένος υποδοχέας χρήσεων αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής, εκπαίδευσης και έρευνας, εγκαταστάσεων διοίκησης και συνοδών χρήσεων της ΔΕΥΑΠ και της 6ης ΕΜΑΚ.

Αναφορικά με την κατάρτιση του δασολογίου, στους ήδη κυρωμένους χάρτες της περιοχής, το σύνολο του ακινήτου κυρώθηκε ως εν γένει δασική έκταση, με χαρακτηρισμό ΑΝ και ΔΑ.

Από το 2015 έχουμε θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα πολλές φορές υπόψιν της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, του Πρωθυπουργού της προηγούμενης Κυβέρνησης, των αρμόδιων Υπουργών της προηγούμενης και της τωρινής Κυβέρνησης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Την από 30/06/2015 επιστολή μας προς την πρώην Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κ. Ν. Βαλαβάνη, με ΑΠ 2894/82510 και θέμα “Αίτημα παραχώρησης χρήσης χώρου στο Ριγανόκαμπο (Β.Κ. 805 Δημόσιο Ακίνητο)”.
  • Την από 20/12/2016 επιστολή μας προς τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ ΑΕ, τον πρώην Υπ. Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο και τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, με ΑΠ 5217/149753.
  • Την από 6/6/2019 επιστολή μας προς την ΕΤΑΔ Α.Ε., τον πρώην Υπ. Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο και την πρώην Υφ. Οικονομικών κ. Κ. Παπανάτσιου, με Α.Π. 2223/40339 και θέμα “Παραχώρηση του πρώην σκουπιδότοπου στο Ριγανόκαμπο για διαμόρφωσή του ως Ανατολικό Πάρκο της Πάτρας”.
  • Την από 14/06/2019 επιστολή μας προς τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα, την πρώην Υφ. Οικονομικών κ. Κ. Παπανάτσιου και την ΕΤΑΔ Α.Ε., με ΑΠ 2104/37835 και θέμα “Απόδοση στον Δήμο Πατρέων του πρώην σκουπιδότοπου στη θέση Ριγανόκαμπος”.
  • Την από 29/10/2019 επιστολή μας προς τον Υφ. Οικονομικών κ. Α. Βεσυρόπουλο, με θέμα “Αίτημα παραχώρησης χρήσης χώρου στο Ριγανόκαμπο (Α.Β.Κ. 205Α Δημόσιο Ακίνητο)”.
  • Την από 9/3/2020 επιστολή μας προς τον Υφ. Οικονομικών κ. Α. Βεσυρόπουλο, με ΑΠ 11293/09-03-2020 και θέμα “Έγγραφο προς Υφυπουργό Οικονομικών”.
  • Την από 23/11/2020 επιστολή μας προς τον Πρόεδρο και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ ΑΕ, με ΑΠ 56100/24-11-2020 και θέμα “Αίτημα συνάντησης του Δημάρχου Πατρέων με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, με θέμα την παραχώρηση της έκτασης του Ριγανόκαμπου”.
  • Την από 3/2/2022 επιστολή μας προς τον Υπουργό Οικονομικών, με αίτημα συνάντησης μαζί του, ώστε να συζητηθεί η απόδοση της έκτασης του Ριγανόκαμπου στον Δήμο Πατρέων.

Επίσης, έχουμε κοινοποιήσει σε όλους τους αρμόδιους την ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (326/3-05-2017) για το θέμα.

Το 2019 λάβαμε τη διαβεβαίωση από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ότι σύντομα θα διαμορφωνόταν πρόταση για την απόδοση της έκτασης στον Δήμο Πατρέων, κάτι που δεν ολοκληρώθηκε.

Η εν λόγω πρόταση, που όπως είχαμε ενημερωθεί, ήταν υπό μελέτη και θα υποβαλλόταν προς συζήτηση στο ΔΣ της ΕΤΑΔ, θα εξέταζε:

Πρώτον, την επαναφορά του ακινήτου από την ΕΤΑΔ ΑΕ στο Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Οικονομικών) και παραχώρησή του στη συνέχεια στον Δήμο Πατρέων. Η επαναφορά θα γινόταν, αξιοποιώντας τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 196, παρ. 4 του Ν. 4389/2016, που δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν ακίνητα -όπως αυτό που ζητούμε- στο Ελληνικό Δημόσιο και να μη μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ.

Δεύτερον, στο βαθμό που το προηγούμενο δεν ήταν εφικτό, να παραχωρούνταν από την ΕΤΑΔ ΑΕ στον Δήμο Πατρέων, με την πρόβλεψη ότι εφόσον παράγονται κέρδη από την αξιοποίηση του χώρου, ένα ποσοστό θα δίνεται στην ΕΤΑΔ.

Από το 2019 όμως, έως και σήμερα, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση ή περαιτέρω ενημέρωση για την πορεία του θέματος, ούτε από τους αρμόδιους Υπουργούς, ούτε από την ΕΤΑΔ ΑΕ, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας.

Μάλιστα, ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Α. Βεσυρόπουλο στις 10/2/2020 στο γραφείο του, όπου δεσμεύτηκε να μας απαντήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν έχει υπάρξει εξέλιξη, παρά τις οχλήσεις μας.

Ο χώρος αυτός είναι για εμάς πολύτιμος, καθώς θα αξιοποιηθεί προς όφελος του πατραϊκού λαού. Πιστεύουμε ότι η πόλη μας δικαιούται τη συγκεκριμένη παραχώρηση και μας λυπεί το γεγονός ότι αυτή δεν έχει προχωρήσει, παρά τις προσπάθειες χρόνων.

Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας, ώστε η υπόθεση της παραχώρησης να ολοκληρωθεί σύντομα, για να ξεκινήσουν οι εργασίες μετατροπής του χώρου σε πάρκο και χώρο αθλητισμού και πολιτισμού της πόλης μας. Δεν μπορεί κανένα Υπερταμείο να μπαίνει εμπόδιο στο παλλαϊκό αίτημα της παραχώρησης του χώρου, να αρνείται πεισματικά κάθε συζήτηση, ακόμα και για τους όρους.

Είμαστε διαθέσιμοι για την πραγματοποίηση συνάντησης, ώστε να συζητήσουμε το ζήτημα και να θέσουμε υπόψη σας όλες τις αναγκαίες πληροφορίες».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...